A-
A+

"I Sverige hade det bedömts som ett brott"

Anthony Elanga. Arkivbild.
Anthony Elanga. Arkivbild.
FotbollTT

Anthony Elanga säger att han blev utsatt för rasism av en motståndare i U21-landslagets EM-kvalmatch mot Italien i Monza.

Nu polisanmäler Svenska fotbollförbundet (SvFF) händelsen.

I Sverige hade det bedömts som ett brott, det är jag helt övertygad om., säger landslagets säkerhetschef Martin Fredman till TT.

Annons

Annons

Manchester United-talangen Anthony Elanga spelade hela 1–1-matchen för Sverige på tisdagen. Han kunde glädjas åt Tim Pricas kvittering på tilläggstid, men kvällen var inte enbart positiv för 19-åringen.

SvFF skriver att Elanga vittnat om att en spelare i motståndarlaget riktat en rasistisk kommentar mot honom, och förbundet har skickat ärendet vidare till domare och matchdelegat.

"Ingen ska behöva utsättas för rasism, det är fullständigt oacceptabelt. Vi står alla bakom och stöttar Anthony i detta", säger U21-landslagschefen Claes Eriksson till SvFF:s hemsida.

"Långt över gränsen"

Förbundet har polisanmält händelsen. Det bekräftar säkerhetschefen Martin Fredman för TV4:s Fotbollskanalen.

Det står klart väldigt tydligt att han har blivit utsatt för någon form av rasistiskt påhopp, som definitivt är långt över gränsen som någon ska acceptera. Det gör naturligtvis inte vi heller, säger Fredman till Fotbollskanalen.

Elanga har flugit hem till England, medan Fredman fortsätter kommunikationen med italienska myndigheter.

Jag kan inte Italiens brottsbalk. Men det vi har beskrivit i anmälan motsvarar i svensk mening hets mot folkgrupp, med tydliga rasistiska toner, säger Fredman till TT.

TT: Vad har hänt?

Jag har pratat med Elanga, han har berättat vad som har sagts. Jag har valt inte berätta vad som har sagts. I Sverige hade det bedömts som ett brott, det är jag helt övertygad om. Om jag förstår det rätt har det skett i samband med kvitteringsmålet i slutet av matchen.

Annons

Annons

Liknande fall

Fredman berättar att det är första gången man gör en anmälan mot en annan spelare på det här sättet.

Vår policy är att anmäla om det sker brott. Vi har haft liknande ärenden där Alexander Isak blev utsatt i Rumänien och Jimmy Durmaz under VM i Ryssland. Däremot är jag inte helt säker på att vi gjort en anmälan som handlar om något som hänt spelare emellan.

TT: Hur mår Elanga?

Det är klart att det inte är något roligt med det som har hänt. Men spelaren är väldigt glad för stödet han har fått från lag och ledare och även stödet från oss som hjälper till med det här, vilket skickar signaler till honom om att vi tar det här på allvar. Med det sagt har han någonstans vaknat upp till en rätt okej dag ändå.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.