IAEA-chef till Iran i veckan

IAEA-chefen Rafael Grossi. Arkivbild.
IAEA-chefen Rafael Grossi. Arkivbild.
FN/IranTT-Reuters

Annons

Annons

Den relativt nytillträdde chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA, Rafael Grossi, kommer i veckan att göra sin första tjänsteresa till Iran, enligt Irans sändebud vid det Wienbaserade organet.

"Vi hoppas att besöket ska leda till fördjupat ömsesidigt samarbete, säger Kazem Gharibabadi i ett uttalande på Twitter.

IAEA har den senaste tiden haft en dispyt med regeringen i Teheran om FN-tillgång till två iranska kärnenergianläggningar.

År 2015 undertecknade Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland avtalet JCPOA, som skulle ge insyn i det iranska kärnenergiprogrammet i utbyte mot sanktionslättnader. 2018 lämnade dock USA avtalet, och Trumpregeringen har sedan dess infört tuffa sanktioner mot landet, vilket i sin tur har följts av iranska besked om att man inte längre anser sig vara bunden av fastslagna begränsningar av urananrikning.

Frågan har nu blivit en stötesten mellan USA och Europa, sedan Frankrike, Tyskland och Storbritannien vägrat gå Washington till mötes i säkerhetsrådet, där USA vill återinföra alla FN-sanktioner mot Iran.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons