A-
A+

IAEA: Normala strålningsnivåer vid Tjernobyl

Sarkofagen som omger det tidigare kärnkraftverket i Tjernobyl. Arkivbild.
Sarkofagen som omger det tidigare kärnkraftverket i Tjernobyl. Arkivbild.
UkrainaTT-AFP

Internationella atomenergiorganet (IAEA) konstaterar att Rysslands fem veckor långa ockupation av kärnkraftsområdet i Tjernobyl var mycket farlig – men att strålningsnivåerna nu är normala igen.

Annons

Annons

Ryska styrkor gick in i området kort efter invasionen av Ukraina den 24 februari och stannade till den 31 mars.

Strålningsnivåerna är nu normala. Det har funnits perioder när nivåerna har stigit på grund av förflyttningen av den tunga utrustning som de ryska styrkorna hade med sig, säger Rafael Grossi, chef för IAEA, vid sitt besök på platsen på tisdagen.

Ukrainska myndigheter har tidigare sagt att ryska soldater kan ha exponerats för strålning, efter att ha grävt på området och yrt upp damm med sina stridsfordon.

Det var 36 år sedan, den 26 april 1986, som kärnkraftsolyckan i Tjernobyl inträffade. Flera hundra människor omkom men den exakta siffran är fortfarande omtvistad.

Området evakuerades och 350 000 människor förflyttades därifrån. Området är fortfarande obebott, sånär som på några åldringar som trots förbudet har återvänt till sina hemtrakter.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel antal år sedan olyckan inträffade. Dessutom angav nyhetsbyrån AFP felaktigt att Rafael Grossi beskrivit strålningsnivåerna som "onormala".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.