IAEA: Ny uppgörelse krävs för Iranavtalet

Rafael Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA. Arkivbild.
Rafael Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA. Arkivbild.
Iran/USATT-Reuters

Om kärnenergiavtalet med Iran ska börja gälla igen krävs ett nytt avtal som tar upp hur Irans brott mot avtalet ska hanteras, säger Rafael Grossi, chef för FN:s atomenergiorgan IAEA.

Annons

Annons

Annons

Annons

Joe Biden, som tar över presidentposten i USA i januari, har sagt att USA kommer att ansluta sig till överenskommelsen igen "om Iran återupptar strikt efterlevnad" med avtalet, som i korthet inneburit att Iran slipper sanktioner om landet begränsar sin anrikning av uran.

USA:s avgående president Donald Trump lämnade avtalet 2018 och återinförde sanktioner mot Iran. Efter det har Iran svarat genom att vid upprepade tillfällen bryta mot avtalets bestämmelser.

Iran har meddelat att åtgärderna som bryter mot överenskommelsen snabbt kan tas tillbaka om USA först tar bort sanktionerna.

Men enligt Rafael Grossi har det varit för många brott mot avtalet för att det enkelt ska tas upp igen.

Jag kan inte tänka mig att de kommer att säga 'vi är tillbaka på ruta ett', för ruta ett finns inte kvar, säger han.
Det är tydligt att det måste finnas ett protokoll, en överenskommelse, en samsyn eller någon typ av stöddokument som tydligt klargör vad vi ska göra.

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons