A-
A+

Ica fortsatt påverkat av pandemin

Icas ägarbolag presenterar siffror för första kvartalet. Arkivbild.
Icas ägarbolag presenterar siffror för första kvartalet. Arkivbild.
EkonomiTT

Dagligvarujätten Icas ägarbolag Ica-gruppen ökade vinsten och omsättningen något under första kvartalet.

Men bolaget är fortsatt påverkat av pandemin och särskilt på apoteksmarknaden är det tufft.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ica-gruppen gjorde en vinst före skatt på 1 191 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 183 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Intäkterna ökade med 0,8 procent till 30 602 miljoner kronor.

"Vi har en stabil start på året och jag kan konstatera att pandemin fortsatte att i hög grad påverka vår verksamhet. Likt föregående kvartal innebar det positiv påverkan på Ica Sverige och Ica Fastigheter medan övriga verksamheter påverkades negativt", säger Icas vd Per Strömberg, i en kommentar.

Den lägre tillväxttakten i Ica Sveriges försäljning ska också ses i ljuset av ett starkt jämförelsekvartal då människor bunkrade dagligvaror i pandemins inledning. Men Ica växte inte heller i takt med marknaden under kvartalet på grund av negativa struktureffekter kopplade till pandemin, enligt vd.

Försäljningen online fortsätter att öka starkt, enligt bolaget, medan apoteksmarknaden är svag och resultatet för Apotek Hjärtat minskade kraftigt. Framför allt minskar försäljningen av icke-receptbelagda läkemedel för förkylning samt värk och feber. Utvecklingen kopplas bland annat till färre fall av säsongssjukdomar.

Resultateffekten, kopplat till pandemin, uppgick till minus 20 miljoner kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr