A-
A+

Ica köps ut från börsen

ICA-gruppens huvudkontor i Solna. Arkivbild
ICA-gruppens huvudkontor i Solna. Arkivbild
BörsenTT

Efter 16 år på Stockholmsbörsen är nu Ica-gruppen på väg bort. Ica-handlarnas förbund ser fler möjligheter till större framgång som onoterat bolag än på börsen.

Annons

Annons

Spekulationerna har pågått en längre tid. På morgonen blev de verklighet i form av att Ica-handlarnas förbund, tillsammans med AMF Pensionsförsäkring, lämnar ett bud på att köpa samtliga aktier i Ica-gruppen.

Rent konkret innebär det att om budgivaren blir ägare till mer än 90 procent av aktierna, plockas också bolaget bort från Stockholmsbörsen där man funnits sedan 2005.

Vår modell i kombination med de utmaningar vi ser oss framför oss i en värld som förändras allt snabbare när det gäller digitalisering, hållbarhet och kundpreferenser... dessa utmaningar möter vi bättre i en onoterad miljö, säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund, till TT.
Det är en gradvis process. Tankarna har kommit smygande över oss successivt.

TT: De här utmaningarna är sådana som de flesta börsnoterade bolag ställs inför. Varför är det annorlunda för er?

Vi har ju en annan modell med 1 500 egenföretagare, fria handlare, som är våra medlemmar. Mycket av hur vår modell utvecklas beror på transparens och dialog. Den har varit ganska svår i en noterad miljö, jag tror det är skillnad om man driver verksamheten en centralstyrd miljö.

Rejäl premie

Budet sker genom Murgröna Holding och ligger på 534 kronor kontant per aktie. Erbjudandet innebär att Ica-gruppen värderas till cirka 107,4 miljarder kronor, vilket motsvarar en premie om 29 procent jämfört med stängningskursen för aktien den 22 oktober 2021.

Den senaste tidens spekulationer har drivit upp aktien kraftigt och vid börsens öppning rusar också aktien drygt tio procent till budnivån vilket också är lika med den högsta nivån någonsin för aktien.

Fullföljandet av erbjudandet är villkorat att budgivaren blir ägare till mer än 90 procent av aktierna och Ica-gruppens styrelse har rekommenderat aktieägarna att anta budet, i så fall kommer Ica-handlarnas förbund att äga 87 procent och AMF cirka 13 procent.

Annons

Annons

Ingen omedelbar förändring

För den enskilde Ica-handlaren kommer skillnaden inte bli omedelbar enligt Göran Blomberg.

Man kommer inte omedelbart se några förändringar men långsiktigt kommer vi kunna utveckla verksamheten och stötta handlaren på ett bättre sätt. Den här handlaren kommer lättare kunna kunna få information som i dag är delvis sekretessbelagd mellan våra kvartalsrapporter.

I Ica-gruppen ingår bland annat även Ica-banken, Apoteket Hjärtat och en fastighetsdel. Enligt Göran Blomberg är det dock inte aktuellt att göra några förändringar kring dessa segment som kompletterar övrig verksamhet.

De synergierna blir detsamma om vi är noterade eller onoterade. De finns av en anledning och har samma funktion ändå.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.