"Idol"-Nova vill bli friare

Nova Luther är en av favoriterna i årets 'Idol'. Arkivbild.
Nova Luther är en av favoriterna i årets "Idol". Arkivbild.
MusikTT

Hon är topp fem och tippad av många att vinna "Idol". Men Nova Luthers främsta mål är inte segern – utan att bli mer fri på scenen.

Det är ju det som är roligast för folk att se: när jag bara kan släppa ut allt och låta bli att hålla tillbaka, säger hon.

Annons

Annons

16-åriga Nova Luther är bland de fem sista som tävlar om segern i 'Idol'. Arkivbild.
16-åriga Nova Luther är bland de fem sista som tävlar om segern i "Idol". Arkivbild.

Tänk dig själv. Du är 16 år och kniper en plats i Sveriges största artisttävling. Och så är det pandemi? Med dagliga covid-tester, smittade isolerade "Idol"-kollegor, och utan jättepublik i studion. Nova Luther har hittills klarat sig från smitta, men någon vanlig "Idol"-höst är det verkligen inte.

Men för Luthers del är det kanske till och med en fördel, tror hon själv.

Det här är ju det enda jag upplevt, jag har inte så mycket att jämföra med. Jag har svårt att ens se framför mig hur det skulle vara om det var en massa publik på plats. Det kanske är något man missar, men för mig som inte har sjungit för så mycket folk tidigare är det kanske bra att vänja mig vid en lite mindre publik i början, säger hon.

Utvecklas

Tiden i "Idol" beskriver hon som upp och ned, med en stark start på slutaudition där hon kände sig säker på sig själv och lät bli att jämföra sig med andra. I kvalveckan blev det mycket nytt på en gång, med rejäla nerver som följd.

Det drog ned mig och det jag skulle göra. Men från dess till nu har jag lärt mig otroligt mycket. Jag utvecklas på alla sätt, säger hon.

Den största utmaningen framöver, när det är två fredagsfinaler kvar före finalen den 4 december, är att släppa prestationstänket Nova Luther länge dragits med. Att se på sin egen insats med andra ögon än att det måste låta helt perfekt.

Det jag måste öva på är hur jag kan bli friare och bara tänka på vad jag tycker känns roligt och nice. Det är ju då det blir som blir bäst, och roligast för folk att se, när jag bara kan släppa ut allt och låta bli att hålla tillbaka.

Annons

Annons

Lärorikt

Även om många har Nova Luther som favorit att ta hem hela klabbet, är det inte särskilt viktigt för henne att stå sist kvar i finalen. I stället kommer hon att hålla fast vid strategin att "försöka köra på så gott jag kan så får vi se vad som händer".

Bara att jag är topp fem är ju helt sjukt! Jag var bara inställd på att försöka ta det vecka för vecka och försöka lära mig så mycket som möjligt. Vilken plats jag hamnar på till slut spelar ingen roll. Det finns så mycket som kommer efter det här, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons