A-
A+

Idrotten väntar på stöd – trots eniga partier

Idrotten efterfrågar mer ekonomiskt coronastöd. Arkivbild.
Idrotten efterfrågar mer ekonomiskt coronastöd. Arkivbild.
IdrottTT

Samtliga riksdagspartier tycker att idrotten är i behov av ytterligare ekonomiskt coronastöd, det visar en ny enkät från Riksidrottsförbundet (RF).

Men i nuläget får idrotten noll kronor från mars och framåt.

Det borde ju vara möjligt att ta sig en kopp kaffe ihop och klara ut det här, säger RF:s ordförande Björn Eriksson

Annons

Annons

Idrotten fick 1,5 miljarder kronor för tre kvartal 2020 (april till december), och ytterligare stöd på 335 miljoner kronor för januari och februari i år.

Men sedan har det tagit stopp.

Riksidrottsförbundet har tidigare krävt 2 till 4 miljarder för att klara resten av 2021, och samtliga riksdagspartier håller med om att mer stöd behövs. Men något beslut har inte tagits i frågan.

Då känns det lite kymigt för en blödande idrottsrörelse när man befinner sig i väntans tider utan att få veta om man ska få svar, säger Björn Eriksson.

Frustrerande situation

I enkäten får partierna också ta ställning till hur lång period man vill ge stöd för samt hur mycket pengar. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill att stödet ska gälla fram till september. Inga andra partier vill ge ett tydligt svar på varken summa eller period, ofta med hänvisning till osäkerheten kring hur pandemin utvecklar sig.

Björn Eriksson tycker att det är en frustrerande situation, och tror att beslutet dröjer för att partierna inte kan enas om en gemensam linje.

Pratar man med parti A, säger de att man väntar på besked från parti B, och pratar man med parti B så säger de att de väntar på besked från parti A, säger han och fortsätter:
Det borde ju vara möjligt att ta sig en kopp kaffe ihop och klara ut det här.

Annons

Annons

"Blodet forsar ut"

Idrottsminister Amanda Lind (MP) tycker att det är givet att idrotten ska få mer pengar, men att det är en del av ett budgetarbete som måste få ta sin tid.

"För mig är det tydligt att mer stöd kommer att behövas och jag hoppas kunna återkomma snart om det. Regeringen har också visat under krisen att vi är beredda att ge idrotten stöd", skriver hon i en kommentar till TT.

Ju längre tid det tar, desto svårare blir situationen för RF. Det största bekymret är bristen på långsiktighet. Det gör att de bara kan kompensera bakåt, och inte investera för framtiden.

Du kan tänka dig att du fått en stor skada, blodet forsar ut, men så har du inget tryckförband. Det är ungefär så man känner sig, säger Björn Eriksson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!