Idrottsstjärnor i protest – hotar med bojkott

Belarusiska demonstranter i Minsk.
Belarusiska demonstranter i Minsk.
Politik/idrottTT

Ett hundratal belarusiska idrottsstjärnor kräver i ett öppet brev att resultatet i förra veckans presidentval ogiltigförklaras.

Annars hotar man med att bojkotta landslagsspel.

Annons

Annons

Det pågår omfattande protester efter presidentvalet där den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko förklarade att han fått 80 procent av rösterna och därför sitter kvar ytterligare en mandatperiod.

Både i omvärlden och bland de många belaruser som protesterar anklagas Lukasjenko för valfusk.

Så även av idrottsstjärnorna.

"Vi fördömer valfusket, som omfattande fakta talar för, och även säkerhetsstyrkornas övervåld mot fredliga demonstranter", skriver idrottarna i brevet som sajten Insidethegames tagit del av.

"Alla idrottare agerar solidariskt och kan komma att vägra att delta för landslag eller vägra att organisera internationella och nationella idrottsevenemang."

Bland dem som skrivit under det öppna brevet är Alexandra Pankina, som tog OS-brons i rodd när Belarus för första gången deltog i OS som en oberoende nation i Atlanta 1996. Även simmaren Aleksandra Gerasimenja, som tog OS-silver i London 2012 och brons i Rio 2016, står bakom brevet, liksom idrottsledare och sportjournalister.

De protesterande idrottsstjärnorna ska även kontakta Internationella olympiska kommittén och internationella idrottsförbund.

Lukasjenko, som haft enväldig makt i Belarus sedan 1994, är ordförande i landets olympiska kommitté.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons