A-
A+

Illegal tobaksfabrik avslöjad i Lönneberga

Tullverkets beslag 2019–2021.
Tullverkets beslag 2019–2021.
BrottTT

Tullverkets beslag av vattenpipstobak och andra tobaksprodukter har ökat de senaste åren. En ny trend är också att illegala tobaksfabriker har börjat växa fram i Sverige. Nyligen avslöjades en sådan i småländska Lönneberga.

Annons

Annons

I villan i Lönneberga hade ett hål öppnats i vardagsrumsgolvet som ledde ner till källaren där vattenpipstobaken producerades.
I villan i Lönneberga hade ett hål öppnats i vardagsrumsgolvet som ledde ner till källaren där vattenpipstobaken producerades.
I vattenpipstobaksfabriken i Lönneberga hittades vid husrannsakan bland annat ett stort tråg där tobaken blandades med sirap.
I vattenpipstobaksfabriken i Lönneberga hittades vid husrannsakan bland annat ett stort tråg där tobaken blandades med sirap.

Tullverkets beslag av vattenpipstobak har ökat de senaste åren. Under 2021 togs cirka 7,4 ton att jämföra med 6,3 ton året innan.

Men tobaken tillverkas också inom Sverige och Tullverket har tillsammans med polisen och Ekobrottsmyndigheten på senare tid avslöjat flera storskaliga produktionsenheter för bland annat vattenpipstobak.

En av dessa hittades i slutet av förra året inhyst i en villa i småländska Lönneberga.

I den här villan påträffade vi en fabrik som framställde framför allt vattenpipstobak men även vanlig tobak i mindre omfattning, säger Oscar Lindvall som är biträdande enhetschef på Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Hål i golvet

Det var ingen som bodde i villan i Lönneberga utan den användes endast för illegal tobaksproduktion. Och de som drev fabriken hade vidtagit försiktighetsåtgärder för att inte väcka grannarnas uppmärksamhet och avslöja den produktion som pågick i källaren.

Den ordinarie ingången till källaren var utanför huset men för att inte skylta med det här så hade man gjort ett hål i golvet i vardagsrummet och ställt ned en stege i hålet för att ta sig ned osedd.

Tre personer greps i samband med tillslaget i Lönnebergavillan men flera personer har förmodligen varit inblandade. Tullverket uppskattar att flera ton vattenpipstobak tillverkats.

Det är ett nätverk av personer som har olika uppgifter. Några personer har haft i uppgift att smuggla in råtobak. Ett antal personer har varit inblandade i själva produktionen och där har vi också anledning att tro att det är personer som vistas i landet illegalt som utnyttjas som arbetskraft i den här framställningen, säger Oscar Lindvall.

Insmugglad och härtillverkad vattenpipstobak säljs, enligt Lindvall, vidare med god förtjänst. Bland annat under disk i butiker runt om i landet.

Men även på svartklubbar där man säljer och tillhandahåller möjligheten att röka de här vattenpiporna inomhus trots att det råder rökförbud.

Annons

Annons

Stor vinstmarginal

Han säger att det är en lukrativ bransch där efterfrågan stadigt ökar och förtjänstmöjligheterna uppgår till mångmiljonbelopp.

Den uteblivna skatten som inte erläggs på de illegala produkterna är cirka 2 500 kronor per kilo tobak som då inte betalas till staten. Det finns en jordmån för en stor vinstmarginal och var de här pengarna till slut hamnar det vet vi inte. Men vi befarar att de används för att investera i annan typ av kriminalitet, som vi inte har uppgifter på här och nu, säger Lindvall.

Brottsrubriceringen för den illegala framställningen av vattenpipstobak, likt den i villan i Lönneberga, är grov olovlig befattning med punktskattepliktig vara.

Det är fängelse i straffskalan och beroende på vilka värden vi pratar om så avgör det straffets längd.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.