A-
A+

Ilojal Andersson gör EM-succé: "Mer modig nu"

Jonna Andersson gjorde Sveriges enda mål i EM-premiären mot Nederländerna, och fick goda vitsord för sin insats.
Jonna Andersson gjorde Sveriges enda mål i EM-premiären mot Nederländerna, och fick goda vitsord för sin insats.
FotbollSheffield, TT:s utsände

Sammanhållning och lagmoral kan bära långt.

Ibland bär illojalitet längre.

För Jonna Andersson är det förklaringen till hennes strålande start på fotbolls-EM.

Jag känner mig tryggare i mig själv och jag känner mig tryggare på planen, säger 29-åringen inför kvällens match mot Schweiz.

Annons

Annons

På läktaren satt en Andersson. På planen briljerade en annan.

Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson var en av de tusentals svenska fans som från Bramall Lanes läktare fick se Jonna Andersson leverera en strålande insats i lördagens EM-premiär.

Defensivt stängde 29-åringen effektivt ner Nederländernas fartfyllda offensiv, men att hon kan föra sig i försvaret är ingen nyhet.

Det som stack ut var i stället hur involverad Jonna Andersson var i det svenska anfallsspelet. Eftersom Fridolina Rolfö ofta klev in centralt i planen blev ytorna enorma på vänsterkanten, där Andersson kom flygande i den ena offensiva räden efter den andra.

Blivit modig och illojal

Därför var det inte heller särskilt förvånande att det var just hon som satte Sveriges enda mål i 1–1-matchen, trots att det var hennes blott tredje fullträff i landslaget i karriären.

Jag är lite mer modig i mitt spel nu, jag vågar följa med mer offensivt och kan bidra med inspel men också nu genom att göra mål. Jag är lite mer beslutsam och lite mer offensiv vilket resulterar i fler assist och i det här fallet mål, säger Jonna Andersson.

För att nå dit har hon tvingats jobba med sin inställning under åren i engelska Chelsea, som hon nyligen lämnade för damallsvenska Hammarby.

 Jag kände kanske under de sista två åren i Chelsea att jag skulle släppa lite på handbromsen och kanske inte vara för lojal, utan att våga utmana mig själv för att ta nya kliv. Också för att kunna hjälpa både klubblag och landslag. Att inte vara för passiv och stanna för mycket utan att faktiskt också köra. Och det har hjälpt mig den senaste tiden.

I grunden är Andersson vänsterback, men när Sverige ställer upp som mot Nederländerna – i en 3–4–3-uppställning – får hon flytta upp som ytter i mittfältet, eller i ett slags wingback-roll.

Det är en position där hon inte alltid känt sig så bekväm. Men genom att utveckla de offensiva delarna i sitt spel har hon också blivit mer användbar i landslaget, säger hon.

Ja, det skulle jag nog säga. Det blir kanske lite mer att utmana och ta sig framåt och där har jag fortfarande utvecklingspotential och kan utmana mig själv i det.

Annons

Annons

Vill bidra med mer

Flytten tillbaka till damallsvenskan – Andersson slog igenom i Linköping – skulle kunna tolkas som en karriär i dalande. Men efter den fina premiären är frågan snarare hur stort avtryck Jonna Andersson kommer att göra i EM.

Tre mål på 71 A-landskamper får i alla fall gärna bli några fler redan i sommar, säger hon.

Det är klart, kan jag bidra med mål eller inspel vill jag ju göra det, säger Andersson.

Det är möjligt att Sverige återgår till en fyrbackslinje i onsdagens EM-match mot Schweiz. Men oavsett uppställning lär Jonna Andersson ha stärkt sina chanser till en plats i den svenska startelvan även i kvällens match mot Schweiz.

Jag känner mig absolut i bra fysisk form, men mycket sitter i självförtroendet också, säger Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.