A-
A+

Ilska när Mandelas cellnyckel går på auktion

En nyckel till fängelsecellen där Nelson Mandela satt inspärrad auktioneras ut. Arkivbild.
En nyckel till fängelsecellen där Nelson Mandela satt inspärrad auktioneras ut. Arkivbild.
SydafrikaTT

Annons

Annons

En nyckel till fängelsecellen där Nelson Mandela avtjänade sitt straff på Robben Island väntas gå under klubban på auktion, något sydafrikanska myndigheter fördömer.

Enligt uppgift är det den före detta fängelsevakten Christo Brand, en av dem som jobbade på fängelset under Mandelas 18 år långa strafftid på ön, som lämnat in nyckeln.

Sydafrikas kulturminister Nathi Mthethwa säger i ett uttalande att det är "ofattbart" att den brittiska auktionsfirman Guernsey's tänker genomföra försäljningen.

"De är förstås medvetna om vårt lands smärtsamma historia och den starka symbol som nyckeln är. Den tillhör det sydafrikanska folket och borde finnas i Robben Island-museets ägo. Det är inte någons personliga ägodel", säger han.

Nelson Mandela fängslades i juni 1964, anklagad han för att ha planerat att störta den vita regimen i Sydafrika. 1982 förflyttades han från Robben Island till Pollsmoorefängelset och 1988 till Victor Verster-fängelset innan han frigavs 1990. Fyra år senare blev han landets president.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.