Imam uppmanar till lugn inför koranprovokation

I Malmö ledde koranbränningen som drevs fram av den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan till våldsamma upplopp. Arkivbild.
I Malmö ledde koranbränningen som drevs fram av den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan till våldsamma upplopp. Arkivbild.
BrottTT

Trots nekat demonstrationstillstånd hävdar det högerextrema partiet Stram kurs att man ändå kommer bränna koraner i flera stockholmsförorter.

Imamen Hussein Farah uppmanar muslimer i Järvaområdet till lugn.

Det är oacceptabelt om det som hände i Malmö skulle hända här, säger han.

Annons

Annons

Rasmus Paludan, partiordförande för danska Stram kurs, har nekats demonstrationstillstånd i fem olika stadsdelar i Stockholm till helgen. Han planerar enligt ansökan ändå att bränna koraner, något som oroar boende i bland annat Järvaområdet.

Det är ingen tvekan om att det finns en oro, säger Hussein Farah, imam vid Islamiska kulturcenters moské i Rinkeby, till TT.

Enligt honom är Paludans syfte att plocka politiska poänger genom att provocera fram våldsamma reaktioner hos lokalbefolkningen.

"Ska inte få som han vill"

Mitt budskap till muslimerna är att inte lyssna på den här mannen (Paludan) och inte förstöra folks egendom. Den heliga Koranen är viktig för oss, men nu jobbar civilsamhället tillsammans med polisen och myndigheterna för att den här mannen inte ska få som han vill.

Bakom budskapet står 15 muslimska organisationer i Stockholm. I veckan har företrädare för moskéerna haft möte och pratat ihop sig inför helgen.

Annons

Annons

Trygghetsvärdar på plats

Samtidigt kommer boende i Järvaområdet engagera sig för att bevara lugnet. Trygghetsvandrare kommer att vara på plats i olika delar av Stockholm under lördagen för att "visa motstånd på ett icke våldsamt sätt", enligt Lina Mohageb, en av initiativtagarna till Facebook-uppropet "Shlm mot hat".

När det finns en stor närvaro av människor där för att bevara lugnet har det en effekt, säger Lina Mohageb.

Flera moskéer och fritidsgårdar kommer också ha öppet hus så att folk kan ha någonstans att vända sig om det blir oroligt, säger hon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons