Inbrottsvåg i norrländska villor

Främst är det guld och kontanter som stulits i de norrbottniska och västerbottniska villorna. Arkivbild.
Främst är det guld och kontanter som stulits i de norrbottniska och västerbottniska villorna. Arkivbild.
BrottTT

Annons

Annons

Polisen går ut och varnar villaägare i Västerbotten och Norrbotten efter att ett fyrtiotal inbrott noterats de senaste veckorna. De är då främst orter i inlandet som drabbats.

"Vi tror att det kan vara flera olika ligor i farten och mycket tyder på att gärningspersonerna finns kvar i området. Det baserar vi på att tidigare inbrottsserier har ägt rum under en begränsad tid, medan brotten nu har fortgått under flera veckors tid. Det är ett nytt scenario", säger Lars Westermark, chef i lokalpolisområde Skellefteå i ett pressmeddelande.

Polisen har bland annat noterat ett mönster i genomförandet av inbrotten. I flertalet fall sker de strax efter en cykelstöld. Fönster skruvas oftast loss och vapenskåp och säkerhetsskåp välts för att tjuven ska kunna komma åt innehållet.

Därför uppmanar polisen boende till att vara observanta i sitt område och att vara noga med att snabbt anmäla cykelstölder när de upptäcks.

"Var extra uppmärksam på okända personer som rör sig runt bostäder eller i villakvarter. Tänk på att de alltså kan gå till fots eller cykla i syfte att försöka smälta in", säger Lars Westermark i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons