A-
A+

Indien: Sluta kalla det indisk virusvariant

En pojke testas för covid-19 i Guwahati i östra Indien.
En pojke testas för covid-19 i Guwahati i östra Indien.
IndienTT-AFP

Indiens regeringen uppmanar sociala medier-företag att ta ned innehåll som refererar till en "indisk variant" av coronaviruset.

Annons

Annons

Virusvarianten i fråga, B.1.617.2, upptäcktes först i Indien förra året och har pekats ut som en viktig orsak till den stora ökning av covid-19-fall som har drabbat flera sydasiatiska länder de senaste veckorna.

B.1.617.2 har spridits till minst 44 andra länder, och "den indiska varianten" har blivit en vanligt förekommande beskrivning.

Det är en term som den indiska regeringen nu vänder sig mot, och understryker att Världshälsoorganisationen (WHO) inte har kopplat varianten till något enskilt land.

"Det har kommit till vår kännedom att ett falskt uttalande cirkulerar på nätet, som antyder att en 'indisk variant' av coronaviruset sprider sig i flera länder. Det är fullständigt FALSKT", står det i regeringens uppmaning som skickades till sociala medier-jättarna under fredagen, enligt nyhetsbyrån AFP som fått tillgång till brevet.

Sedan tidigare har även virusvarianter som först upptäckts i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika i folkmun fått namn efter de länder där de först hittats.

Även den indiska regeringen har återkommande använt uttrycket "den brittiska varianten".

Hur olika varianter av viruset, och även det ursprungliga coronaviruset som först började spridas i Kina, ska benämnas har lett till heta känslor flera gånger tidigare under pandemin. Bland annat kritiserades USA:s förre president Donald Trump för att återkommande referera till coronaviruset som "Kinaviruset".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!