A-
A+

Indisk militär griper in i viruskrisen

En person som avlidit i covid-19 begravs i Gauhati i Indien.
En person som avlidit i covid-19 begravs i Gauhati i Indien.
IndienTT

Indien beordrar sin militär att hjälpa till i den allt hårdare kampen mot coronaviruset. För femte dagen i rad noterades rekordmånga nya smittfall.

Jättelandets sjukvård bågnar under trycket och flera länder lovar medicinskt bistånd.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ett möte på måndagen mellan premiärminister Narendra Modi och generalstabschefen Bipin Rawat mynnade ut i dels att sjukhus ska få syrgas från militära reservförråd, dels att pensionerad militär sjukvårdspersonal ska bistå den hårt pressade sjukvården, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Dessutom ska det militära vårdsystemet öppnas upp för civila där det är möjligt, enligt regeringen. Hälsominister Harsh Vardhan lovar att "röra upp himmel och jord" för att möta utmaningarna från covid-19.

Desperat läge

Virussjukdomen har skördat över 195 000 liv i Indien, enbart det senaste dygnet har över 2 800 människor dött, rapporterar Reuters.

Bara på måndagen registrerades nära 353 000 nya smittade, rekord för femte dagen i rad.

Totalt har 17,3 miljoner smittfall konstaterats. Men mörkertalet i landet, där över 1,3 miljarder människor bor, tros vara stort.

Den eskalerande smittspridningen har resulterat i desperata sjukhus, vädjande patienter och akut syrgasbrist.

Annons

Annons

"Skakat nationen"

USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Kanada ställer upp för Indien med bland annat medicinsk utrustning, rapporterar AFP och Reuters. Det handlar inte minst om respiratorer och syrgas.

USA:s president Joe Biden pratade i telefon med premiärminister Modi under måndagen, och lovade nödhjälp till landet, enligt de båda länderna.

Covidstormen har "skakat nationen" sade Modi i ett radiotal i helgen och manade sina landsmän att vaccinera sig och vara försiktiga.

Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus kallar situationen "bortom hjärtslitande".

WHO gör allt vi kan och tillhandahåller viktig utrustning och förråd, sade han på måndagen.

Bidraget utgörs av tusentals syrgasaggregat, mobila fältsjukhus och laboratoriematerial.

Blir rödlistat

Utvecklingen i Indien har fått Nederländerna att förbjuda passagerarflyg från det svårt coviddrabbade landet. Förbudet varar till den 1 maj, enligt landets utrikesdepartement. Sedan tidigare finns liknande inresestopp för personer från Sydafrika och länder i Central- och Sydamerika.

Även Frankrike har reagerat på det indiska krisläget. Häromdagen infördes krav på tio dagars karantän för resenärer därifrån, enligt flygsajten Simple Flying.

Storbritannien har fört upp Indien på sin "röda lista", vilket innebär att enbart brittiska och irländska medborgare, eller personer med uppehållstillstånd i länderna, beviljas inresa från Indien. Samtliga måste dock sitta i karantän i tio dagar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr