Indiska par flyr lag mot "kärleksjihad"

Demonstranter i Bengaluru, i delstaten Karnataka, protesterar mot delstatens planer på att införa lagstiftning mot 'kärleksjihad'. Arkivbild.
Demonstranter i Bengaluru, i delstaten Karnataka, protesterar mot delstatens planer på att införa lagstiftning mot "kärleksjihad". Arkivbild.
IndienTT

Det beskrivs som en islamofobisk konspirationsteori som blivit lag. I indiska Uttar Pradesh riskerar muslimska män som gifter sig med hinduiska kvinnor nu långa straff för "kärleksjihad".

Annons

Annons

Annons

Annons

Om vi hade gift oss där hade de kallat det kärleksjihad, säger 21-åriga Simran till dagstigningen The Indian Express.

Simran och hennes partner sökte sig till huvudstaden Delhi för att kunna registrera sitt äktenskap. De senaste veckorna har lokala medier fyllts av liknande historier om par som flyr delstaten Uttar Pradesh i norra Indien, där ny lagstiftning kriminaliserar så kallad kärleksjihad.

Officiellt tar lagstiftningen sikte mot tvångskonverteringar till islam i anslutning till interreligiösa äktenskap. I praktiken används den, enligt Simran, för att straffa muslimska män som gör sig skyldiga till kärlek över religionsgränserna.

Även fast äktenskapet är frivilligt hade de kallat det tvång eftersom jag är med en muslim. I Uttar Pradesh gör de så för att fånga mannen, säger hon.

Tio års fängelse

Uttar Pradesh, Indiens folkrikaste delstat och ett starkt fäste för det hindunationalistiska regeringspartiet BJP, blev i slutet av november först ut att kriminalisera kärleksjihad. Maxstraffet är tio års fängelse. Fyra andra delstater förbereder liknande lagstiftning.

Bara dagar efter att lagen trädde i kraft skedde det första gripandet. En muslimsk man anklagas för att ha försökt tvinga en hinduisk kvinna att konvertera, rapporterar BBC. Bakom polisanmälan låg kvinnans pappa.

Annons

Annons

Föreställningen inte ny

Utvecklingen i Uttar Pradesh har rört upp känslor. BJP:s ledning i delstaten har tidigare påstått att muslimska män får pengar från utlandet för att förföra hinduiska kvinnor och kritiker menar att en islamofobisk konspirationsteori nu upphöjts till lag.

Henrik Chetan Aspengren, forskare på Utrikespolitiska institutets Asienprogram, påpekar att föreställningen om kärleksjihad inte är ny.

Inom vissa hinduiska grupperingar har det sedan lång tid tillbaka funnits en tro på att det sker systematiska konverteringar genom giftermål med muslimska män. Skillnaden nu är att de här idéerna plockas upp av ett politiskt parti i maktställning som har möjlighet att lägga fram den här typen av förslag i delstatsparlamenten, säger han till TT.

Att just Uttar Pradesh skulle ta täten var väntat, menar Chetan Aspengren.

Det är en speciell delstat i den inrikespolitiska dynamiken. Den är landets största och styrs av en chefsminister med extrema åsikter.

Politisk symbolfråga

Antalet interreligiösa äktenskap i Indien är få. Chetan Aspengren talar om en "symbolfråga" som fått stort genomslag i debatten.

I denna debatt är de hinduiska kvinnorna offren som måste skyddas, men i ett klipp som i början av december fick stor spridning i Indien syns en grupp BJP-anhängare i staden Moradabad läxa upp en ung kvinna vars make fängslats anklagad för kärleksjihad. Kvinnan hävdar i sin tur att hon konverterat frivilligt.

Det är på grund av sådana som dig som vi måste ha den här lagen, säger en av männen i klippet, enligt BBC:s översättning.

Henrik Chetan Aspengren är inte förvånad över att även "brottsoffren" stigmatiseras.

Den här föreställningen som nu tagit plats i lagstiftningsarbetet är inte en särskilt sofistikerad idé. Det handlar om intolerans mot minoriteter, men också om en patriarkal syn på familjens heder materialiserad genom dess kvinnor, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons