A-
A+

Infekterat flaggbråk i OS-byn – IOK agerar

De kontroversiella banderollerna i OS-byn.
De kontroversiella banderollerna i OS-byn.
OlympisktTT-Reuters

Sydkoreanska idrottare hängde upp flaggor med krigsreferenser utanför sina rum i OS-byn.

Nu har Internationella olympiska kommittén (IOK) tvingat dem att ta ner flaggorna, meddelar IOK:s ordförande Thomas Bach.

Annons

Annons

Jag har blivit informerad om att flaggorna har tagits ner av Sydkoreas olympiska kommitté, säger han och fortsätter:
Det hände uppenbarligen på begäran av IOK med tanke på att riktlinjerna tydligt säger att OS-byn är ett av de skyddade områdena där idrottare kan leva i fred tillsammans utan att behöva stöta på någon typ av konfliktskapande budskap.

Det ska ha stått "Jag har fortfarande stöd från 50 miljoner koreaner" på flaggorna vilket är en parafras på en känd krigsfras från 1597 när den japanska flottan besegrades i strid.

Utanför OS-byn samlades japaner för att protestera mot banderollerna genom att använda sig av "den uppgående solens flagga". En symbol som tidigare varit omtvistad, och som kritiserats av sydkoreanerna.

För två år sedan bad Sydkorea IOK att förbjuda Japan från att använda flaggan under OS, för att det är en symbol för landets imperialistiska förflutna.

Konflikten mellan länderna har länge varit spänd, bland annat på grund av Japans ockupation av den koreanska halvön under åren 1910–1945.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!