A-
A+

Inga nya coronafall – men PCR-testen dröjer

Fridolina Rolfö, till höger, upplever att det har varit ett stressigt dygn.
Fridolina Rolfö, till höger, upplever att det har varit ett stressigt dygn.
FotbollChester, TT:s utsända

Inga nya misstänkta fall av covid-19 i EM-truppen.

Men Sveriges anfallsstjärna Fridolina Rolfö upplever det senaste dygnet som stressigt.

Dessutom väntar landslaget fortfarande på att få göra PCR-testen för att bekräfta smittan.

Annons

Annons

Landslagsläkaren Houman Ebrahimi.
Landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

Sveriges damlandslag i fotboll har inte drabbats av några fler potentiella fall av covid-19 under EM i England. På måndagen testades två spelare och en ledare positivt via antigentest. De tre personerna har isolerats.

En har symtom, två har vaga symtom. Det är oförändrat från i går (måndag), säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi på en pressträff vid det svenska spelarhotellet i Chester.

Av integritetsskäl vill Ebrahimi och landslagsledningen ännu inte berätta vilka det rör sig om, inte innan man har fått fallen bekräftade genom PCR-test.

PCR-testen dröjer

Faktum är att man under tisdagsförmiddagen, nästan ett dygn efter att spelarna och ledaren testades positivt, fortfarande väntade på att få trion PCR-testad.

Vi har haft en bra dialog men det ligger tyvärr inte i våra händer, men de har sagt att det ska komma under dagen, säger Houman Ebrahimi.

På frågan om det var Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) som tog beslutet att inte PCR-testa under måndagen svarar Ebrahimi:

Nej. De har inte kunnat leverera än, jag misstänker att de kanske har flera ställen som testorganisationen behöver vara på.

Landslagsläkaren väntar sig få svar på PCR-testen före midnatt på tisdagen, men uttrycker ingen vidare frustration över att det hela dröjer.

Jag kan tyvärr inte svara mer än att det inte fanns möjlighet att göra det i går. Jag tror att man agerar lite från läge till läge och just i det här fallet kunde vi vänta till i dag, säger han.

För att spelarna och ledaren ska få komma tillbaka till truppen krävs ett negativt antigentest, att man är symtomfri samt att man genomgår en hälsoundersökning i landslagets regi.

Annons

Annons

Rolfö: "Stressigt dygn"

Anfallsstjärnan Fridolina Rolfö erkänner att det har spridit sig en oro i EM-truppen. Hon säger däremot att hon är frisk och att laget stöttar de som blivit isolerade.

- Det är klart att det blir ett litet stresspåslag. Om jag pratar för egen del är det klart att man är orolig. Man är mitt i en turnering och vill inget hellre än att vara frisk, säger hon.

TT: Hur känner du över att det dröjer med PCR-testen?

Jag vet inte hur processen fungerar. Men det viktigaste är att vi vet vilka som är smittade och kan isolera dem så att inte smittspridningen fortsätter, säger Rolfö.

Försvararen Magdalena Eriksson är inte förvånad att covid-19 slutligen kan ha drabbat Sverige. Hon påverkas inte så mycket av det men lider med dem som väntar på att få beskedet.

Varenda lag i turneringen har typ haft något fall och det fanns alltid en chans att det skulle komma till oss också. Corona tar sig in om den vill, det är svårt att få den ur lag och miljöer, säger hon.

Landslaget hade under tisdagen ledig dag och hade en gemensam utflykt planerad, något man har fått ställa in. Sverige möter Belgien i EM-kvartsfinal i Leigh på fredag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.