A-
A+

Inga problem med blodproppar i ny Astrastudie

Vaccinationen med Astra Zenecas Covid-19 vaccin har pausats i Sverige efter rapporter om fall med blodproppar bland personer som fått vaccinet. Arkivbild
Vaccinationen med Astra Zenecas Covid-19 vaccin har pausats i Sverige efter rapporter om fall med blodproppar bland personer som fått vaccinet. Arkivbild
USATT

Vaccinet från svensk-brittiska Astra Zeneca ger ett gott skydd mot covid-19, visar en ny studie i USA.

Några problem med blodproppar framgår inte. Men studien ger inga svar på de misstänkta biverkningar som oroar Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Det finns hypoteser om vad som har hänt, men vi behöver mer data för att till fullo förstå det, säger professor Magdalena Sobieszczyk, en av forskarna som ligger bakom studien, på en presskonferens.

Covid-19-vaccinet från Astra Zeneca och Oxford University visar ett 79-procentigt skydd i en stor studie genomförd i USA. Vaccinet visar enligt testerna också ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och behov av sjukhusvård, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Den därmed avslutade så kallade fas 3-studien, med 21 583 deltagare som fått vaccinet, är sista anhalten inför ansökan om tillstånd från USA:s läkemedelsmyndighet FDA.

Väger tyngre

Rapporten redovisas sedan EU:s läkemedelsmyndighet EMA och Världshälsoorganisationen WHO båda slagit fast att fördelarna med vaccinet väger tyngre än risken för biverkningar i form av blodproppar, som utreds efter flera rapporterade dödsfall bland personer som tagit vaccinet i bland annat Sverige, Norge och Danmark.

Enligt Astra Zeneca har en oberoende kommitté specialstuderat förekomsten av blodproppar i USA-testerna, inklusive förekomsten av den ovanliga form av cebrovaskulär sjukdom – som kan ge blodproppar i hjärnan – som det har rapporterats om i EU.

Kommittén har inte funnit någon ökad risk för blodproppar bland de deltagare som fått vaccinet i den nu slutförda studien i USA och enligt Astra Zeneca finns det inte något fall i studien av den mer ovanliga formen av blodpropp i hjärnan.

Annons

Annons

Oklart om blödningar

Studien ger däremot inga svar på om det finns en ökad risk för blödningar som orsakats av brist på blodplättar. Det är dessa rapporter som ligger bakom Folkhälsomyndighetens beslut att tillfälligt stoppa Astra Zenecas vaccin.

På frågan om studien kan säga något om Folkhälsomyndighetens oro för blödningar valde man på en presskonferens, som anordnades av Astra Zeneca, att lägga fokus på blodproppar i sina svar.

Både EMA och MHRA (brittiska läkemedelsverket) har undersökt de här händelserna och ser ingen ökad risk för blodproppar. De tittar noggrant på det här och jag litar fullständigt på att våra myndigheter ger oss information om de hittar något som väcker oro, säger professor Andrew Pollard, chef för Oxforduniversitetets vaccingrupp.

Han får medhåll av Magdalena Sobieszczyk, vid Columbiauniversitet i USA.

Det glädjer oss att det här undersöks noggrant. Det visar att de signaler man får i kliniska tester inte utesluter att man även efter att vaccinet godkänts kontrollerar vad som händer. Det visar att systemet fungerar, säger hon och fortsätter:
Det är otroligt betryggande att myndigheterna noggrant har läst datan och bedömt att det inte finns någon större risk än vad som normalt förekommer i befolkningen. I USA har vi inte sett några sådana signaler och det kan vi säga med säkerhet.

Infekterad strid

Utöver de medicinska aspekterna är Astra Zenecas vaccin föremål för en annan infekterad strid mellan det svensk-brittiska läkemedelsbolaget och EU-kommissionen, som rör leveransavtalet. I slutet av förra veckan hotade kommissionsordföranden Ursula von der Leyen företaget med exportstopp, försåvitt EU inte får sina utlovade vaccindoser före andra länder.

Enligt von der Leyen har Astra Zeneca bara levererat 30 procent av de 90 miljoner vaccindoser bolaget utlovat under årets första kvartal. Företaget har skyllt förseningarna på sina anläggningar i EU, men har samtidigt lyckats leverera enligt kontrakt till Storbritannien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!