Ingen coronasmitta bland svenska minkar

Än så länge har de svenska minkfarmarna lyckats hålla smittan borta. Arkivbild.
Än så länge har de svenska minkfarmarna lyckats hålla smittan borta. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Hundratusentals minkar har fått avlivas sedan coronaviruset tagit sig in på minkfarmar i Nederländerna och Danmark. I en del fall tros minkarna även ha smittat människor.

Men ännu har inga svenska minkar konstaterats smittade.

Annons

Annons

Det nya coronaviruset kan överföras från människa till djur under vissa omständigheter. Att smittan spridit sig på över 40 minkfarmar i Nederländerna, och även ett flertal i Danmark, tyder på att minkar är särskilt mottagliga för viruset.

Förmodligen är det skötare som blivit sjuka och som fört över viruset till minkarna, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Goda virusspridare

En viss ökad dödlighet har noterats bland minkarna som smittats. Men de flesta klarar sig utan att bli svårt sjuka.

I Danmark har man hittat positiva provsvar utan att det funnits någon märkbar sjuklighet bland minkarna. De kan ha viruset utan att det märks, säger Ågren.

Vid uppfödning för pälstillverkning hålls minkarna i burar tätt intill varandra, vilket tros vara förklaringen till att smittan sprider sig lätt på anläggningarna. En rapport från Nederländerna tyder på att minkar fört vidare smittan till människor som jobbat med djuren. Även katter som vistas vid minkfarmerna har konstaterats smittade.

Många djur som hålls tätt gör att det blir mycket virus. Eftersom minkarna inte dör bär de på viruset en längre tid och riskerar att smitta ner andra.

Annons

Annons

Inga kända fall i Sverige

Än så länge tycks de svenska minkfarmarna ha lyckats att hålla smittan borta. SVA har testat enskilda minkar för coronaviruset.

Vi har inte haft några positiva fall ännu, säger Ågren.
Men om någon som är sjuk smittar ner minkarna kan vi få samma situation som i Nederländerna och Danmark.

Där har hundratusentals minkar behövt avlivas.

Det är det som är mest rationellt och säkrast att göra för att bli av med viruset.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons