Ingen ersättning efter sillfiskeförbud

Yrkesfiskare som drabbats ekonomiskt av det fyra månader långa fiskstoppet längs sydkusten får ingen ersättning. Arkivbild
Yrkesfiskare som drabbats ekonomiskt av det fyra månader långa fiskstoppet längs sydkusten får ingen ersättning. Arkivbild
EkonomiTT

Efter beslutet om fyra månaders stopp på sillfiske var måttet rågat, enligt sillfiskare längs med Östersjökusten som kämpat för att få ersättning för flera månaders förlorad inkomst.

Beskedet? De får inte en enda krona.

Annons

Annons

Sölvesborg, Karlskrona och Simrishamns kommun höll krismöten för sin lokala fiskeindustri – dock utan synbart resultat. Nu meddelar nämligen landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) att fiskarna inte får en enda krona i ersättning, rapporterar BLT.

Beslut om TAC- och kvotförordning, vari lekstängningen ingår, finns inte med i förordningen för Europeiska havs- och fiskerifonden som en grund för stillaliggandeersättning vilket gör att möjligheten till ersättning till yrkesfiskare i detta fall inte finns, varken retroaktivt eller framöver, så länge EU-reglerna ser ut som de gör, säger Jennie Nilsson till BLT.

Sillfiskarna i Sölvesborg har tillsammans med kommunens näringslivskontor legat på ministern för besked en längre tid, då fiskare stått utan inkomst under förbudsmånaderna.

Allt sillfiske i Östersjön stoppades i somras under fyra månader, enligt ett beslut av EU:s fiskeministrar. Stoppet gällde allt fiske från skånska sydkusten upp till höjd med Öland. Syftet är att skydda den hotade Östersjötorsken under lekperioden. Men det är ett beslut som sågats.

Enligt kritikerna äger det stoppade fisket inte rum i torskens lekområde, och dessutom ger sillfisket många arbetstillfällen under sommaren.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons