A-
A+

Ingen EU-enighet om OS-bojkott

Människorättsaktivister manar till bojkott av vinter-OS i Peking vid en demonstration i Taiwan. Arkivbild.
Människorättsaktivister manar till bojkott av vinter-OS i Peking vid en demonstration i Taiwan. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Diplomatisk bojkott – eller markering på plats? Åsikterna går isär när EU-länderna funderar över hur vinter-OS i Peking ska hanteras.

Annons

Annons

USA, Storbritannien och Australien har redan meddelat att man inte kommer att skicka några officiella företrädare till vinterspelen i Kina i februari.

Frankrike tänker dock inte haka på. Och det gör att EU redan är splittrat.

Jag tycker att det här är helt upp till varje land att bestämma hur man vill ha det, säger utrikesminister Ann Linde (S) på väg in till ett EU-möte i Bryssel på måndagen.

"Vi passar"

Hur Sverige ställer sig är fortsatt oklart, även om Linde själv säger att hon inte tänker åka till OS. Det är inte givet att blir ett svenskt formellt ställningstagande över huvud taget.

Det är inte säkert. Det är flera länder som sagt att "vi passar på den frågan", just om det ska vara en diplomatisk bojkott eller inte. Vi har inte diskuterat det färdigt i regeringen, säger utrikesministern.

Frågan om en gemensam EU-linje står inte på dagordningen för något av veckans möten i Bryssel, men har ändå efterlysts från flera håll. Att få alla att dra åt samma håll lär dock inte bli lätt.

Annons

Annons

Ingen enighet?

Vintersportsjätten Österrike är tydligt tveksam.

Vi har en klar åsikt om människorättssituationen i Kina, men jag tror inte att det gör någon nytta att på ett konstgjort sätt förvandla OS till ett politiskt evenemang, säger utrikesminister Alexander Schallenberg på väg in till måndagsmötet.
Jag tror att det gör mer om vi talar öppet när vi är där på plats än om politikerna går och gömmer sig, säger i sin tur hans Luxemburg-kollega Jean Asselborn.
En sak är tydlig: det kommer inte att finnas någon enighet i EU, konstaterar Ann Linde.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.