A-
A+

Ingen fälls för kidnappning av 16-årig pojke

Fem män som åtalats för att ha kidnappat en 16-årig pojke i Vårberg söder om Stockholm frikänns av Södertörns tingsrätt från misstankarna om människorov. Arkivbild.
Fem män som åtalats för att ha kidnappat en 16-årig pojke i Vårberg söder om Stockholm frikänns av Södertörns tingsrätt från misstankarna om människorov. Arkivbild.
BrottTT

Fem män som åtalats för att ha kidnappat en 16-årig pojke i Vårberg söder om Stockholm frikänns av Södertörns tingsrätt från misstankarna om människorov. Några av dem döms dock ändå för inblandning i brottet.

Annons

Annons

Det var den 21 maj i år som pojken fördes bort från sitt hem och utsattes för en tortyrliknande misshandel av ett stort antal personer hela natten på olika platser utomhus i södra Stockholm.

Pojkens anhöriga kontaktades upprepade gånger av kidnapparna med krav på att de skulle betala 30 000 kronor för att släppa pojken. Bland annat skickade man bilder på den svårt skadade 16-åringen till de anhöriga.

Varför pojken fördes bort och misshandlades är inte klarlagt, men åklagaren har i tingsrätten uppgett att en eventuell skuld skulle kunna ligga till grund.

Sex män åtalades för inblandning i människorovet, fem för delaktighet i själva bortförandet och en för medhjälp till det.

Fängelsestraff

På fredagen frikändes alla fem från åtalet om människorov. Däremot dömdes två av dem för grov misshandel och en av dem för försök till grov utpressning. Den sjätte personen döms även för medhjälp till människorov.

Männen döms till fängelse i mellan fyra månader och ett år och två månader.

Anledningen till att ingen fälls för själva människorovet beror enligt tingsrätten på att det inte är klarlagt vilka som var på plats när pojken fördes bort. Enligt tingsrätten är det inte uteslutet att de som döms för misshandel av pojken anslöt i ett senare skede.

Annons

Annons

Omfattande skador

Pojken hittades tidigt på morgonen den 22 maj, han var då vid liv men hade skadats svårt. Enligt tingsrättsdomen har han alltjämt i dag omfattande skador efter händelsen och har problem med att gå, stå och äta. Han har även påverkats psykiskt genom det trauma han upplevde under natten.

De dömda ska sammanlagt betala omkring 50 000 kronor i skadestånd till pojken. De tre personer som utsattes för utpressningsförsöken ska få sammanlagt omkring 27 000 kronor i skadestånd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.