A-
A+

Ingen ny dansk regering i sikte

Mette Frederiksen (S) möter pressen efter regeringssonderingar i statsministeriet på Christiansborg.
Mette Frederiksen (S) möter pressen efter regeringssonderingar i statsministeriet på Christiansborg.
DanmarkTT-Ritzau

Någon ny dansk regering är inte i sikte, trots att sonderingar nu pågått i en vecka. Därmed är det också för tillfället omöjligt att ta fram ett stödpaket till hushåll och företag som drabbats av de höga energipriserna, enligt statsminister Mette Frederiksen (S).

Annons

Annons

Hon leder nu en övergångsregering, understryker hon.

Vi kommer att vara mycket återhållsamma och det beror på att regeringen har avgått. Vi är en övergångsregering och då ska man vara återhållsam, säger Frederiksen.

Svårigheterna med regeringsbildningen riskerar att leda till att en ny statsbudget inte hinner läggas fram före jul. Någon lösning i regeringsfrågan är inte nära förestående, enligt Frederiksen. Och hur den nya regeringen kommer att se ut är det ingen som vet just nu, framhåller hon.

Tillfällig lag

Budgeten för nästa år ska senast antas den 21 december, när folketinget samlas sista gången före juluppehållet.

Oavsett vilket regering det blir efter de här förhandlingarna, så kommer att den att vilja och behöva lägga fram ett eget budgetförslag, säger hon.

Om detta inte hinner tas fram i tid kan lösningen bli en tillfällig lag som gör det möjligt att fortsätta att ta in skatt och betala ut lön till offentliganställda efter nyår.

Annons

Annons

Venstre avvaktande

I valet den 1 november säkrades egen majoritet i folketinget för det röda blocket, men Socialdemokratiets mål är att bilda en bred regering över blockgränsen.

Det största oppositionspartiet, Venstre, förhåller sig dock avvaktande. Partiledaren Jakob Ellemann-Jensen ville efter mötet med Frederiksen i dag inte beskriva deras diskussioner som regeringsförhandlingar. Han kallar det i stället sonderingar.

Det har varit ett fint möte, en fin sondering, där vi har talat om ekonomi. Både på kort och på lång sikt.

Inom Venstre har röster höjts för att partiet borde ingå i regeringen, men Ellemann-Jensen undvek att svara på journalisternas frågor om vartåt det lutar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.