A-
A+

Ingen världstrea när Sverige felade bort sig

Henrik von Eckermann kom inte till start i fredagens nationshoppning i La Baule. Hans hästar var satta i karantän. Arkivbild.
Henrik von Eckermann kom inte till start i fredagens nationshoppning i La Baule. Hans hästar var satta i karantän. Arkivbild.
RidsportTT

Världstrean Henrik von Eckermann kom inte till start i dagens nationshoppning i La Baule.

Hans hästar var satta i karantän.

Av samma skäl tvingades landslagskollegan Evelina Tovek avstå tävlingen i Frankrike där sverige slutade åtta.

Annons

Annons

Landslagsveterinären Rasmus Westgren. Arkivbild.
Landslagsveterinären Rasmus Westgren. Arkivbild.

Landslagsryttarna, som delar stall, konstaterade i onsdags att en av deras hästar fått feber. Provsvaren visade att hästen insjuknat i EVH 2, en ovanlig variant av herpesvirus.

"Med tanke på de regler som finns för att förhindra smitta så satte man då den hästen, och också de andra tre, i isolering. Man tog också ett snabbprov i näsan på hästen som hade feber", säger landslagsveterinären Rasmus Westgren till Svenska ridsportförbundets hemsida.

Ovanligt herpesvirus

Provet visade att hästen fått EVH 2.

"Det är inte lika smittsamt som EHV 1 och EHV 4 och ger inte alls samma symptom. Jag är inte alls orolig för deras framtid men de tillåts inte starta här", fortsätter Westgren.

Redan på torsdagen var den smittade hästen feberfri och övriga tre hästar visade inga symptom.

"Planen är att hästarna står kvar i karantänstallet tills vidare och sedan reser hem under helgen", säger Rasmus Westgren.

Henrik von Eckermann tog med sig hästarna Glamour Girl och Calizi till La Baule i Frankrike. Toveks hästar på plats är Winnetou de la Hamente och Moeboetoe v/d Roshoeve.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona matchade de tre övriga ryttarna i truppen under fredagens laghoppning: Petronella Andersson, Angelie von Essen och Wilma Hellström.

Laget fick efter första rundan totalt tolv fel och i den andra rundan var det bara Petronella Andersson som hoppade felfritt. Både Angelie von Essen och Wilma Hellström hade åtta fel var. Sverige fick totalt 28 fel och slutade på en åttondeplats.

Förstaplatsen gick till Belgien som hade totalt åtta fel efter två rundor.

Annons

Annons

"Första kraftmätning"

När förbundskaptenen tog ut truppen till La Baule sade han till förbundets hemsida:

"Det är en viktig och prestigefull tävling. Den är på högsta femstjärniga nivå och det blir en första kraftmätning inför det som väntar i år. Det ska bli spännande och det är ett viktigt test inför kommande Nations Cup-tävlingar."

Ankarcrona kommer under våren och sommaren att matcha flera ryttare innan han bestämmer sig för vilka fem (varav en reserv) han tar med sig till VM i Herning i början av augusti.

Söndagens individuella grand prix är i stället tävlingens höjdpunkt.

Sverige har valt att rida Nations Cup i Sopot (9-12 juni), Rotterdam (23-26 juni), Falsterbo (14-17 juli) och Hickstead (27-31 juli).

Finalen avgörs i Barcelona i månadsskiftet september/oktober.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.