A-
A+

"Inget land är helt säkert att resa till"

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, uppmanar den som reser utomlands att först göra en riskbedömning.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, uppmanar den som reser utomlands att först göra en riskbedömning.
CoronavirusetTT

Utrikesdepartementet avråder inte från resor inom EU – trots den snabba spridningen av deltavarianten. Det gör att den enskilde resenären själv måste ta ett stort ansvar, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Möjligheterna att resa utomlands i sommar innebär inte att vi kan resa som innan pandemin.

Den 1 juli börjar EU:s vaccinpass att gälla och på utrikesdepartementet finns ingen avrådan från resor inom EU. Samtidigt ökar spridningen av den mer smittsamma deltavarianten av coronaviruset i flera europeiska länder.

Det innebär att resenären måste ta större eget ansvar.

Även om det inte finns någon avrådan från att resa är inget land helt säkert att resa till eftersom vi fortfarande har en pandemi och smittläget hela tiden rör på sig, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Håll avstånd

Därför är det viktigt att tänka på hur man rör sig under resan. Undvik aktiviteter som innefattar trängsel, som att besöka marknader eller turistkvarter där det vissa tider kan vara mycket folk och det är svårt att hålla avstånd. Ett annat råd är att undvika aktiviteter inomhus i största möjliga utsträckning.

Just nu ökar spridningen i några länder och det är deltavarianten som dominerar. Det gäller bland annat i Portugal, Ryssland och Storbritannien. Även Cypern har en ökning men där är det inte klart vilken virusvariant det rör sig om.

Anledningen till att utrikesdepartementet inte avråder från att resa till dessa länder, förutom Ryssland, är att en hög andel av befolkningen är vaccinerad. Det sker också omfattande testning följt av smittskyddsåtgärder. Då bedöms smittorisken som lägre.

Om man väljer att resa till exempelvis norra England eller Skottland där smittspridningen just nu är kraftig, behöver man göra en kalkyl, säger Tegmark Wisell.
Vad får det för konsekvenser om jag blir sjuk? Är det värt att ta risken? Man bör också kolla upp vilka hälso- och sjukvårdsavtal som gäller mellan Sverige och det land man ska åka till om man skulle behöva sjukhusvård.

Vad som gäller i olika länder står att läsa om på Sweden Abroad eller utrikesdepartementets sajt. Det finns också anledning att höra med sitt försäkringsbolag vad man har för ekonomiskt skydd vid sjukhusvård i det land man ska åka till.

Blir man sjuk men inte behöver vård är det ändå viktigt att vidta snabba åtgärder. Till att börja med ska man se till att göra ett test. Efter det är det viktigt att hitta ett sätt att isolera sig från sitt resesällskap så att inte en hel grupp eller familj blir sjuk.

Annons

Annons

Hårdare regler

Den som reser till ”tredje land”, det vill säga länder utanför EU, är rekommendationen att testa sig direkt vid hemkomst och fem dagar därefter. Resenären ska också isolera sig i sju dagar.

Anledningen till dessa hårdare regler för tredje land är framför allt att vi i dessa länder inte har samma kunskap om deras testning och vaccinationstäckning, säger Tegmark Wisell.

Storbritannien är, trots hög smittspridning i delar av landet, undantaget från tredjelandsreglerna. Det beror just på att de har hög vaccinationstäckning och testkapacitet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!