A-
A+

Inget mer coronastöd till kulturlivet

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter uppmanar kulturutövare i Sverige att söka återstartsstöd hos Kulturrådet. Arkivbild.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter uppmanar kulturutövare i Sverige att söka återstartsstöd hos Kulturrådet. Arkivbild.
KulturTT

Det blir inget mer coronastöd till kulturbranschen – åtminstone inte under 2022. Regeringens vårbudget är tunn läsning för det svenska kulturlivet.

Annons

Annons

Regeringen har under de senaste två åren stöttat kulturlivet med coronastöd i flera omgångar, men i vårändringsbudgeten lyser den sortens pengar med sin frånvaro.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) försvarar sig dock med att det nu pågår en satsning på kulturen i form av de återstartspengar som finns att söka hos Kulturrådet.

Det är huvudskälet till att det inte tillförs mer stödpengar just nu. Jag vill uppmana alla kulturutövare som kan söka återstartsstöd att också göra det, säger hon.

Nybygge utanför Tekniska

I vårändringsbudgeten föreslås dock att Tekniska museet i Stockholm får ta ett lån i Riksgäldskontoret för investeringar i byggnation av en ny visualiseringsdom. Till följd av pandemin har museets intäkter minskat, varför en del av den nya byggnationen behöver finansieras med ett lån som får uppgå till högst 40 miljoner kronor.

Bygget var redan planerat och i startgroparna när pandemin slog hårt mot museet. De föreslås få ta lånet för att komma i gång med bygget, sedan är det tänkt att det ska det finansieras med privata medel, säger Jeanette Gustafsdotter.

I vårändringsbudgeten föreslås även att produktionsincitamenten – som gör det ekonomiskt lönsamt att förlägga en filminspelning i Sverige i stället för att flytta den utomlands – får förlängd utbetalningstid, vilket i praktiken innebär att stöd som beviljas inte behöver betalas ut samma år, utan kan betalas ut efterföljande år.

Annons

Annons

Redan i höstas

Satsningen på 100 miljoner kronor presenterades redan i höstas av dåvarande kulturminister Amanda Lind (MP). När Tillväxtverket 2017 presenterade en utredning om denna produktionsrabatt för företag i filmbranschen så föreslog man dock att det skulle avsättas 300 miljoner, men satsningen ligger kvar på samma nivå.

Jag är stolt och glad över att vi nu inför produktionsincitamenten, som inte har funnits i Sverige tidigare. Det här är en bra start och en bra grund att stå på. Vår förhoppning är att utveckla stödet framöver säger Jeanette Gustafsdotter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.