A-
A+

Inget nationellt stopp för mopedpoliser

Rättegång pågår mot en 17-åring som misstänks för mordet på en polis i Biskopsgården. Polisen sköts ner i samband med att han åkte moped.
Rättegång pågår mot en 17-åring som misstänks för mordet på en polis i Biskopsgården. Polisen sköts ner i samband med att han åkte moped.
ArbeteTT

Polisen får fortsätta med mopedpatrullering. Det blir inget nationellt skyddsstopp.

Däremot kommer poliserna att bära reflexväst framöver.

Annons

Annons

Huvudskyddsombudet i polisregion Väst införde nyligen skyddsstopp mot mopedpatrullering. Beslutet togs på grund av uppgifter som framkommit under den pågående rättegången om polismordet i Biskopsgården i Göteborg.

I måndags diskuterades ett eventuellt nationellt skyddsstopp med arbetsgivaren.

"Inget skyddsstopp då arbetsgivaren har gått ut med direktiv om att använda reflexväst såvida inte taktiska avväganden innebär annan bedömning", skriver Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud inom polisen, i ett sms till TT.

Saken ska nu utredas vidare.

"Vidare påbörjas en utredning och riskbedömning i polisregion Väst som ska ge en tydlig riktlinje ur ett nationellt perspektiv hur mopeder ska användas i operativ verksamhet för att förebygga eller minimera riskerna", skriver Patrik Danielsson.

"Vad de åtgärderna innebär får vi avvakta och se."

Polisen Andreas Danman sköts ihjäl i samband med att han färdades på en eldriven moped i tjänsten den 30 juni förra året. Han bar uniform men mopeden saknade polismärkning.

Mopeder används ibland av polisen som ett mer lättrörligt alternativ till bil. Det är också ett vanligt transportmedel för gängkriminella.

Det är inte klarlagt om mopeden var en faktor vid dödsskjutningen.

Rättegången mot den mordåtalade 17-åringen pågår i Göteborgs tingsrätt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.