A-
A+

Inget OS för Burmansson – framtiden osäker

Jennie-Lee Burmansson efter sitt X-games-guld i Oslo 2018. Arkivbild.
Jennie-Lee Burmansson efter sitt X-games-guld i Oslo 2018. Arkivbild.
FreeskiingTT

Det blir inget OS i Peking för freeskiingstjärnan Jennie-Lee Burmansson. 19-åringens fysiska status sätter stopp för säsongen.

Är jag orolig för hennes karriär? Absolut. Tycker jag att det är viktigare att hon borde ha glädje i sin skidåkning? Verkligen, säger sportchefen Stefan Karlsson till TT.

Annons

Annons

I OS 2018 blev Jennie-Lee Burmansson som 15-åring Sveriges yngsta vinterolympier och samma säsong tog hon både guld och brons i X-games och säkrade slopestyletiteln i världscupen.

Men de senaste två säsongerna har varit motiga.

Hösten 2018 drog hon av korsbandet och var sedan borta i mer än ett år. Förra vintern gjorde hon bara en världscuptävling – en niondeplats i slopestyle i våras – och nu står det klart att hon ställs utanför landslaget hela den kommande säsongen, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera.

"Inte redo"

Därmed blir det inget OS i Peking för Burmansson.

Vi har sett ett tag att hon har saknat en del i sin fysiska utveckling. Hon är inte redo för en världscupsäsong, säger Stefan Karlsson, sportchef för freeskiing- och snowboardlandslagen.
Vi har ju en fysprofil som vi utgår ifrån. Och där kan vi se att det inte har skett någon utveckling under en ganska lång tid. Då måste vi säga ”det här går inte”. Så då backar vi och ger henne det utrymme som behövs för att hon ska kunna komma tillbaka fullt förberedd.

Om hon alls kommer tillbaka. Stefan Karlsson sticker inte under stol med att det är upp till Jennie-Lee Burmansson att besluta om hon vill satsa vidare.

Annons

Annons

Negativ spiral

Det som är väldigt bra är att hon går på skidgymnasiet fortfarande, och hon får väldigt bra stöd där. Där hon har alla möjligheter att både träna och ge det den tid som det faktiskt krävs för att skapa en fysisk utveckling med styrka, kondition och sådana delar. Det gör man inte på en natt. Där ser vi att det är bättre att vi tar bort pressen från landslagshåll så får hon fokusera på det.

TT: Är du orolig för hennes karriär?

Jag skulle säga så här: Jennie-Lee älskar att åka skidor. Och det tror jag kommer vara hennes stora styrka i det här. Sedan måste hon välja själv vad hon vill göra. Men som vi ser det nu, med den pressen som det innebär att komma oförberedd in, så gör det att man inte heller tycker att det är roligt att åka skidor. Det blir bara en negativ spiral.
Är jag orolig för hennes karriär? Absolut. Tycker jag att det är viktigare att hon borde ha glädje i sin skidåkning? Verkligen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.