Inget tjänstefel när Lilla hjärtats pappa dog

Polishuset och häktet i Norrköping. Arkivbild.
Polishuset och häktet i Norrköping. Arkivbild.
BrottTT

En man som var häktad misstänkt för att ha orsakat sin treåriga dotters död i Norrköping i januari hittades död i sin cell i februari. Nu läggs förundersökningen om tjänstefel i samband med dödsfallet ned.

Annons

Annons

Pappan till den treåriga flickan som hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari misstänktes för att ha orsakat hennes död och häktades. Den 16 februari hittades han död i sin cell och en utredning om Kriminalvårdens personal begått tjänstefel inleddes. Nu meddelar åklagaren att förundersökningen gällande tjänstefel läggs ner.

"Jag bedömer att ingen gjort sig skyldig till tjänstefel", säger chefsåklagare Kristian Agneklev enligt ett pressmeddelande.

Rättsmedicinalverket har utfört en rättsmedicinsk obduktion av mannen men har inte kunnat fastställa den slutliga dödsorsaken. Dock konstateras att dödsfallet troligen var drogrelaterat.

"Undersökningsfynden, omständigheterna och frånvaron av konkurrerande fynd talar närmast för att dödsfallet orsakats av sena effekter av läkemedel- och narkotikaanvändning".

I utredningen av dödsfallet har polis och åklagare även tagit del av övervakningsfilmer från häktet. loggar från händelsen samt Kriminalvårdens internutredning.

"Personalen har gjort bedömningar och vidtagit de åtgärder som varit lämpliga utifrån den information och de förutsättningar som funnits", säger Kristian Agneklev.

Mamman till den treåriga flickan har i tingsrätten dömts för grovt vållande till annans död med påföljden ett år och nio månaders fängelse. Domen har överklagats av både åklagaren och mamman och kommer att tas upp i hovrätten. När hovrättsförhandlingen ska ske är ännu inte bestämt.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons