Inget tyder på fler skyttar vid dådet i Wien

Poliser vid en av de uteserveringar där människor attackerades på måndagskvällen.
Poliser vid en av de uteserveringar där människor attackerades på måndagskvällen.
ÖsterrikeTT

Den dödade gärningsmannen hade rötter på Balkan, och hade velat resa till kriget i Syrien. Ingenting tyder på fler gärningsmän vid själva skjutningen.

Det säger Österrikes inrikesminister efter dådet med minst fyra dödsoffer i centrala Wien. Minst 16 personer har gripits.

Annons

Annons

Mat och dryck lämnade på ett bord vid ett av de serveringsställen som attackerades i centrala Wien på måndagskvällen.
Mat och dryck lämnade på ett bord vid ett av de serveringsställen som attackerades i centrala Wien på måndagskvällen.
Det har genomförts 18 husrannsakningar i Wien och i provinsen Nedre Österrike och 14 personer har frihetsberövats, säger inrikesminister Karl Nehammer.

Två män och två kvinnor, varav en var tysk medborgare, dödades på måndagskvällen i dådet, som av förbundskansler Sebastian Kurz kallas "en uppenbar islamistattack".

Förutom de fyra dödsoffren sköts också en utpekad gärningsman ihjäl. Han beskrivs som en 20-årig österrikare med rötter i Nordmakedonien. Tidigare har han väckt myndigheters intresse då han velat resa till kriget i Syrien, säger Nehammer.

I samband med attacken poserade gärningsmannen enligt ministern på Instagram med skjutvapen, och uttryckte stöd för terrorrörelsen IS.

Ännu finns, bland annat utifrån vittnens filmupptagningar med mobiltelefoner, inga tecken som tyder på att flera gärningsmän deltog vid skjutningen, enligt Nehammer.

IS tar på sig

Ministern säger att 20-åringen blev skjuten av polisen inom nio minuter efter att första larmet kom.

Enligt polisen i Schweiz har två personer också gripits i Winterthur nordost om Zürich. Det rör sig om en 18-årig och en 24-årig man, båda schweiziska medborgare.

Enligt Karin Keller-Sutter, justitieminister i Schweiz, var de två männen "uppenbarligen vänner" med gärningsmannen i Wien och hon säger att de mötts personligen.

I september i år dömdes en annan man från just Winterthur till fyra år och två månaders fängelse för att ha stöttat IS och varit rekryterare åt gruppen.

IS tar, utan att lägga fram några bevis, på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq. Ett uttalande intill bilden av en man säger att det var han som attackerade människor i Wien innan han själv dödades av polis.

Totalt fördes 24 skadade till sjukhus i samband med dådet, varav 13 fortfarande är inlagda, säger Michael Ludwig, Wiens borgmästare. Tre skadade är i kritiskt tillstånd.

Annons

Annons

Beskjutna på barer

Skottlossningen inträffade bara timmar innan Österrike återinförde virusrestriktioner, vilket gjorde att många var ute och passade på att njuta av en sista utekväll.

Attacken skedde vid 20-tiden på måndagskvällen på sex platser i centrala Wien, vid bland annat Schwedenplatz, nära en synagoga, och den stora gågatan Graben.

Rabbin Schlomo Hofmeister berättar för tv-bolaget ORF att människor på barer och pubar blev beskjutna vid barområdet Bermudadreieck (Bermudatriangeln).

Människor fick panik och sprang in i lokalerna för att söka skydd.

Plötsligt var (polisens) specialenheter vid alla husens portar. Polisen frågade efter skadade och jag hörde skrik från barerna: "Ja, det finns två skadade här! Och här är en också", säger Hofmeister.

Soldater skyddar

Människor uppmanas att fortsatt hålla sig borta från centrala Wien under tisdagen, gränskontroller stärks och barn behöver inte gå till skolan.

Enligt Nehammer ska soldater skydda vissa platser i huvudstaden så att polisen kan koncentrera sig på vad som beskrivs som antiterrorinsatser.

När 20-åringen försökt åka till Syrien dömdes han, i april i fjol, till ett år och tio månaders fängelse. Han frigavs villkorligt i december sedan han gått med i ett program för avradikalisering.

Förövaren lyckades lura rättssystemets avradikaliseringsprogram, att lura människorna i det, och få en tidigare frigivning genom det, säger Nehammer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons