Inlåsning på boende – politiker polisanmäls

Inspektionen för vård och omsorg har polisanmält politiker i Malmös funktionsstödsnämnd. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg har polisanmält politiker i Malmös funktionsstödsnämnd. Arkivbild.
BrottTT

Annons

Annons

Annons

Annons

Boende i en gruppbostad i Malmö har hållits inlåsta och varit kameraövervakade. Nu polisanmäls politiker i Malmös funktionsstödsnämnd av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för olaga frihetsberövande eller tjänstefel, skriver Sydsvenskan.

Det handlar om ett LSS-boende för personer med funktionsnedsättningar som tidigare har uppmärksammats av SVT:s Uppdrag granskning. Vid Ivos besök har det visat sig att tre boende har hållits inlåsta och kameraövervakade.

Enligt Ivo är det uppenbart att det har förekommit inlåsning på ett olagligt sätt. Men nämndens ordförande Roko Kursar (L) säger att han är förvånad över polisanmälan, och att nämnden vidtog åtgärder när man fick vetskap om förhållandena på boendet.

Jag är väldigt förvånad över anmälan eftersom funktionsstödsnämnden inte har känt till detta förrän i samband med Ivos tillsyn tidigare i år, medan Ivo kände till detta långt innan funktionsstödsnämnden bildades 2017, säger Roko Kursar, som även är kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Malmö, till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons