-
+

Insatsen vid Polarbrödsbranden försenades

Den av en brand förstörda Polarfabriken i Älvsbyn.
Den av en brand förstörda Polarfabriken i Älvsbyn.
BrandTT

Utryckningen till den våldsamma branden i Polarbröds bageri i Älvsbyn försenades med flera minuter på grund av en rad omständigheter, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Annons

Annons

Räddningsinsatsen när bageriet brann ner en augustinatt i fjol har utretts av Uppsala brandförsvar, som i sina rapport redovisar flera brister.

Bland annat fungerade inte personsökarna till räddningspersonalen i Piteå-Älvsbyn, eftersom en server låg nere just då. Innan SOS-operatören fick en notis om att larmet inte hade gått fram hann denne svara på ett nytt inkommande samtal och missade därmed felmeddelandet.

Det var i stället räddningsledaren i Piteå-Älvsbyn som såg larmet via en sms-funktion och påpekade för larmcentralen att använda sig av plan B, det vill säga att gå ut med larmet via radiokommunikationen "Rakel" i stället.

Utryckningen försenades i och med det med omkring fem minuter.

I rapporten står det att "det kan inte uteslutas att om utalarmeringen fungerat som den skulle hade skadeutfallet kunnat vara ett annat”.

"Samtidigt är min bedömning att branden i ett tidigt skede var uppenbart utvecklad och hade ett kraftfullt spridningsmönster. Betydelsen av de senarelagda fem minuterna kan därför inte anses ha någon direkt betydelse för skadeutfallet", säger Leif Isberg, extern utredare tillsatt av SOS Alarm i ett pressmeddelande.

SOS Alarm säger att deras rutiner kommer att ändras.

Just nu tittar vi på att införa en ljudsignal när felmeddelandet studsar tillbaka. Dessutom har vi sett till så att inte bara en enskild operatör ser ett sånt meddelande, säger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm, till SVT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss