A-
A+

Intel: Halvledarbrist kan hålla i sig i flera år

Intel varnar för utdragen halvledarbrist. Arkivbild
Intel varnar för utdragen halvledarbrist. Arkivbild
EkonomiTT

Chefen för den amerikanska teknikkoncernen Intel, världsledande tillverkare av datorprocessorer, varnar för att det kommer att ta lång tid att komma tillrätta med den globala brisen på så kallade halvledare. Kanske flera år.

Annons

Annons

Samtidigt som industrin har vidtagit åtgärder för att hantera begränsningarna på kort sikt kan det ta ett par år för hela ekosystemet att hantera bristerna när det gäller tillverkningskapacitet, material och komponenter, säger Intelchefen Pat Gelsinger i ett framträdande på den virtuella Computex-mässan i Taiwan.

Bristen på halvledare har än så länge främst drabbat bilindustrin, där fabriker tvingats stoppa produktionen på många håll – även i Sverige. Men även elektronikindustrin har känt av problemen.

En pådrivande faktor är den trend att allt fler tjänstemän jobbar hemifrån i pandemin runt om i världen, vilket ökat efterfrågan radikalt på teknisk utrusning som kräver halvledare.

Intel aviserade i mars en plan för investeringar på 20 miljarder dollar för att öka sin produktionskapacitet när det gäller datorprocessorer, med två nya fabriker i delstaten Arizona i USA, men även med satsningar på andra håll i Europa och USA.

Halvledartillverkningen domineras för närvarande av några få asiatiska tillverkare, som Samsung Electronics och Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!