A-
A+

Intensiv jakt efter beväpnad högerextremist

En pansarvagn rullar in i nationalparken Hoge Kempen där jakten på den försvunna yrkesmilitären pågår för fullt.
En pansarvagn rullar in i nationalparken Hoge Kempen där jakten på den försvunna yrkesmilitären pågår för fullt.
BelgienTT-AFP-Reuters

Sökandet efter en högerextrem soldat pågår outtröttligt i den belgiska nationalparken Hoge Kempen – en händelse som har fått nationen att gå på tårna.

Fyra raketgevär hittades i den försvunna yrkesmilitärens bil, senare hittades även ett bekymmersamt brev.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ännu en dag skramlar tunga militärfordon fram i den lummiga belgiska nationalparken Hoge Kempen.

I nio dagars tid har hundratals soldater ur den belgiska armén finkammat nationalparken i jakt på en kollega med högerextremistiska idéer som uttalat flera hot i samband med försvinnandet – utan framgång.

Över 400 personer genomsöker området för att försöka lösa denna farliga situation, sade den belgiska premiärministern Alexander De Croo under en presskonferens.

Den över 60 kvadratkilometer stora parken har hållits stängd för besökare sedan mannen försvann.

Övergiven bil

Den 46-årige yrkesmilitärens bil hittades övergiven vid en av nationalparkens entréer, nära den nederländska gränsen, i mitten av förra veckan.

I bilen hittades bland annat fyra raketgevär som mannen tagit med sig. Han ska även ha stulit en k-pist, en pistol och en skottsäker väst från sin arbetsgivare, stridsutrustning som han nu tros bära med sig.

Nyheten om den försvunne soldaten har under veckan dominerat belgiska dags- och kvällstidningar. Han har bland annat getts smeknamnet "Belgiens Rambo".

På den anläggning där mannen tjänstgjort hittades ett brev där han riktar hot mot flera högt uppsatta tjänstemän i landet, bland annat en framträdande virolog som nu får polisskydd.

I brevet uttryckte mannen högerextrema åsikter samt konspirationsteorier om pandemin och det vaccinationsprogram som pågår i landet.

Annons

Annons

Fanns på extremistlista

Soldaten fanns redan före sitt försvinnande på den belgiska underrättelsetjänstens lista över kända högerextremister. Trots detta fick mannen fortsatt tillgång till försvarets vapenlager – något som fått skarp kritik under den gångna veckan.

Belgiska myndigheter uppskattar att det finns runt 30 högerextrema personer bland landets försvarsanställda.

Alexander De Croo meddelar att man ska införa striktare interna kontroller inom försvaret för att undvika liknande händelser i framtiden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss