Intensiva strider i Nagorno-Karabach

En man går förbi ett hus i azeriska Agdam som förstörts under striderna. Bild från 1 oktober.
En man går förbi ett hus i azeriska Agdam som förstörts under striderna. Bild från 1 oktober.
Azerbajdzjan/ArmenienTT-AFP

Spänningarna kring Nagorno-Karabach ökar.

Ytterligare över 50 separatister har på lördagen fått sätta livet till i den infekterade konflikten, enligt armeniska myndigheter.

Annons

Annons

Armenien uppgav på tidigt på lördagen att Azerbajdzjan iscensatt en ny, storskalig offensiv. Armenienbackade separatiststyrkor i den omstridda regionen Nagorno-Karabach ska ha slagit tillbaka mot en "massiv" azerisk attack och sjösatt en motattack, enligt Armeniens försvarsdepartement.

"Hårda strider pågår på flera flanker", skriver talespersonen Shushan Stepanjan på Facebook.

Nagorno-Karabachs ledare Arajik Harutjunjan sade på lördagsmorgonen att ett "slutligt slag" med azeriska styrkor var nära förestående och att han själv skulle ansluta sig till striderna vid frontlinjen. Några timmar senare publicerade Armeniens regering en lista med namn på 51 stupade soldater.

Den senaste veckans strider är de mest intensiva sedan de båda länderna ingick vapenvila om Nagorno-Karabach 1994. Över 200 människor har bekräftats döda sedan i söndags, bland dem fler än 30 civila. Merparten av döda är armenier.

Båda sidor i den hastigt uppblossade konflikten har hittills ignorerat omvärldens uppmaningar om eldupphör och fredssamtal. Omvärlden oroas över risken för ett flerfrontskrig där de regionala stormakterna Turkiet och Ryssland dras in.

En tredje regional storspelare, Iran, varnade på lördagen Armenien och Azerbajdzjan för att låta konflikten spilla över den södra gränsen. Enligt Irans utrikesdepartement ska granatkastareld ha träffat iranska byar längs med gränsen.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons