A-
A+

Intern kritik mot Australiens ubåtsaffärer

Australiens förre premiärminister Malcolm Turnbull. Arkivbild.
Australiens förre premiärminister Malcolm Turnbull. Arkivbild.
Australien/FrankrikeTT-AFP

Australiens förre premiärminister Malcolm Turnbull kritiserar efterträdaren Scott Morrison för hur ubåtsaffären med Frankrike har skötts. Han kallar det för ett svek och varnar för skadade relationer under lång tid framöver.

Annons

Annons

Han bedrog medvetet Frankrike. Han försvarar inte sitt beteende annat än att säga att det var i Australiens nationella intresse, säger Turnbull om Morrison.
Frankrike tror sig ha blivit lurat och förnedrat, och det har man. Detta svek kommer att försämra våra relationer med Europa i flera år, fortsätter han.

Morrison har sagt att beslutet att bryta avtalet med Frankrike och i stället satsa på ett samarbete med USA och Storbritannien, drevs av utvecklingen i Stillahavsområdet, där Kina avancerar.

Men Paris reagerade med ilska och hävdade "hugg i ryggen" när man gick miste om ett avtal som ursprungligen värderades till motsvarande nära 350 miljarder kronor, och ambassadörer kallades hem från både Canberra och Washington.

Frankrikes president Emmanuel Macron har sedan dess haft samtal med USA:s president Joe Biden för att börja reparera relationerna och har instruerat sin ambassadör att återvända till Washington i veckan.

Det har dock inte kommit något besked om den franska ambassadörens återkomst till Canberra, och det har inte heller rapporterats om några samtal mellan Macron och Morrison.

Morrison och Turnbull är rivaler inom Australiens liberala parti. Morrison tillträdde som premiärminister i augusti 2018 när Turnbull avsattes av en konservativ fraktion inom partiet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.