Internationell hjälp har nått fram i Tigray

Några av de tiotusentals människor som flytt till Sudan undan striderna i Tigray, här i ett flyktingläger i östra Sudan i torsdags.
Några av de tiotusentals människor som flytt till Sudan undan striderna i Tigray, här i ett flyktingläger i östra Sudan i torsdags.
EtiopienTT-AFP-Reuters

En internationell hjälpkonvoj med bland annat mediciner har till slut fått komma in i den omstridda regionen Tigrays huvudstad Mekele i Etiopien.

Annons

Annons

Annons

Annons

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.

"Det är det första internationella biståndet som nått fram till Mekele sedan strider bröt ut i Tigray för över en månad sedan", skriver Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Tidigare har internationella hjälp- och biståndsorgan inte fått agera i området, men nu har förhandlingar med regeringen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba gjort det möjligt.

Mekele i norra Etiopien intogs i slutet av november. Efter en knapp månads strider utropade premiärminister Abiy Ahmed de federala styrkornas seger över den regionala gruppen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF).

Överfulla sjukhus

Abiy, som tilldelades Nobels fredspris i fjol, och andra höga regeringsföreträdare har hävdat att inga civila skadades under övertagandet av Mekele.

Men ICRC – som fick besöka platserna – rapporterade om överfulla sjukhus i staden i samband med militäroffensiven.

På lördagen förde sju lastbilar från Röda Korset in bland annat läkemedel och medicinsk utrustning till över 400 skadade för att, enligt ICRC, "förstärka lamslagna sjukvårdsinrättningar".

Kirurgi- och intensivvårdsavdelningar har varit tvungna att hålla stängt på grund av brist på utrustning och el.

Läkare och sjuksköterskor har tvingats till omöjliga val om vilka verksamheter som ska fortsätta och vilka som ska stängas efter att veckor gått utan ny utrustning, rinnande vatten och elektricitet, säger Patrick Youssef, ICRC:s Afrikachef.
Denna medicinska sändning kommer att fylla på lagren, hjälpa patienter och minska dessa omöjliga avvägningar om liv och död, fortsätter han.

Annons

Annons

Tusentals döda

Även den etiopiska regeringen skickade medicinsk utrustning till Mekele på lördagen, enligt ICRC. Regeringen uppger att liknande leveranser också gjorts tidigare.

Telekommunikationerna under striderna var nedsläckta i det stängda området och mycket få oberoende uppgifter har kommit ut om militära förluster och civilt lidande.

Tusentals människor tros ha dödats under offensiven, och cirka 950 000 rapporteras ha flytt från sina bostäder – varav nästan 50 000 till grannlandet Sudan.

Lördagens hjälpkonvoj innehöll också filtar, presenningar, köksutrustning, kläder, hygienartiklar, livsmedel och vattenreningsutrustning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons