IOK-chefen: OS nästa år oavsett corona

De olympiska ringarna står redo i Tokyo. Arkivbild.
De olympiska ringarna står redo i Tokyo. Arkivbild.
OlympisktTT

De framflyttade sommarspelen i Tokyo kommer att arrangeras nästa år, oberoende av hur coronapandemin utvecklar sig. Det meddelar IOK:s vice ordförande John Coates.

Dessa spel kommer att övervinna covid, säger han.

Annons

Annons

John Coates, som leder Internationella olympiska kommitténs (IOK) samordning för Tokyospelen, säger att OS kommer att invigas som planerat den 23 juli nästa år.

Det kommer att äga rum med eller utan covid, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Förra veckan träffades för första gången en arbetsgrupp bestående av folk från Japan och IOK vars uppgift är att ta se över frågor som gränskontroller och i fall publik ska tillåtas på arenorna.

Deras arbete nu är att se över alla olika åtgärder som kommer att behöva göras för att spelen ska kunna äga rum, säger Coates.

Tokyo-OS:s tema var tänkt att bli "återuppbyggnadsspelen", med hänvisning till den katastrofala jordbävnings- och tsunamikatastrofen i nordöstra Japan 2011.

Nu kommer de att bli spelen som övervann covid, ljuset i slutet av tunneln.

Japaner skeptiska

Men många japaner är skeptiska till att spelen ska fullföljas. Bara en av fyra vill att tävlingarna genomförs och en tredjedel vill att de ställs in helt och hållet, visade en opinionsundersökning i juli.

Från flera håll har tvivel om lämpligheten att gå vidare med OS väckts. Japanska smittskyddsexperter har ansett att risken är stor för ökad smittspridning under spelen och den japanska vaccinforskaren Yoshiharu Matsuura varnade i mitten på augusti för att spelen bara kommer att kunna genomföras om det har kommit ett effektivt vaccin tills dess.

I Japan lägger regeringen stor vikt vid vaccinutveckling och läkemedel mot viruset på grund av OS. De vill genomföra de olympiska spelen nästa år och de säger att det bara kan ske om det finns vaccin, sade Yoshiharu Matsuura till Sky News då.

Annons

Annons

Framflyttat ett år

Japanska myndigheter, liksom den japanska olympiska kommittén och IOK, har sagt att en ytterligare flytt av OS inte är aktuellt.

Sommarspelen i Tokyo skulle från början ha arrangerats mellan den 24 juli och den 9 augusti i år, men på grund av pandemin beslutades det i mars att spelen skulle flyttas fram ett år.

Historiskt har OS bara ställts in under de båda världskrigen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons