A-
A+

IOK ifrågasätter boxningsvalet

Umar Kremlev får sitta kvar på ordförandeposten i Internationella boxningsförbundet. Arkivbild.
Umar Kremlev får sitta kvar på ordförandeposten i Internationella boxningsförbundet. Arkivbild.
BoxningTT

Då motkandidaten utmanövrerats blev det aldrig någon strid. Internationella boxningsförbundets (Iba) ordförande Umar Kremlev valdes om, enhälligt, på fyra år, skriver Iba i ett pressmeddelande.

Det kan få boxningen att åka ut från OS-programmet.

Annons

Annons

Internationella olympiska kommittén (IOK) är inte imponerad av boxningsvalet.

"Det krävs en noggrann analys av det och förstärker frågetecken och tvivel kring Ibas styrning", skriver IOK i ett uttalande, enligt AP.

Bara någon dag före kongressen i Istanbul uteslöts fem kandidater till ordförande- och styrelseposter, däribland ordförandekandidaten Boris van der Vorst från Nederländerna och och Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm.

Enligt Sjöholm uteslöts de fem på grund av falska anklagelser. Han sade till TT på torsdagen att om Kremlev väljs till ordförande kommer Internationella boxningsförbundet att ta bort boxningen från OS-programmet.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har i flera år haft problem med Iba vars tidigare ordförande hade kopplingar till organiserad brottslighet, läggmatcher, dopning och att förbundet har haft ekonomiska problem. Till OS i Tokyo i fjol fick Iba inte arrangera kvalen, utan IOK gick in och tog det ansvaret.

När Kremlev tog över 2020 lovade han förbättringar för att boxningen skulle få finnas kvar på OS-programmet efter 2024, men IOK har i ett brev till alla medlemsnationer uppgett att man inte är nöjd med arbetet som pågår i Iba och att boxningen nu ligger utanför programmet i Los Angeles 2028.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.