A-
A+

IOK:s OS-plan: Mer medicinsk personal

IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.
IOK:s ordförande Thomas Bach. Arkivbild.
OlympisktTT-AFP

Internationella olympiska kommittén (IOK) planerar att ta med extra medicinsk personal till sommar-OS för att underlätta för sjukvården i Tokyo.

Annons

Annons

Annons

Annons

Thomas Bach, ordförande IOK, säger att man uppmanar de nationella olympiska kommittéerna att utöka sitt medicinska team på plats i Japan.

Tillsammans med våra japanska samarbetspartners och vänner, så kan jag bara återigen betona vårt engagemang att organisera ett säkert OS och Paralympics för alla, säger han.

Han säger också att 75 procent av dem som ska bo i OS-byn antingen redan har blivit vaccinerade eller har tider inbokade.

Men våra ansträngningar slutar inte där. Vi har goda anledningar att tro att den siffran kommer att ligga en bra bit över 80 procent.

Peter Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté:

75 procent tror jag bygger på en enkät som sändes ut och som även vi har svarat på. Det är ungefär den bilden vi har när det gäller den svenska truppen, att cirka 75 procent kommer vara vaccinerade.

Japan har fortsatt bekymmer med smittspridningen och nödläget i Tokyo och andra regioner har förlängts till den 31 maj.

En läkarorganisation i Tokyo som representerar över 6 000 läkare i värdstaden har krävt att myndigheterna pressar IOK till att ställa in OS. De uttryckte i ett öppet brev riktat till premiärminister att "de har händerna fulla och nästintill inga lediga platser (på sjukhusen)".

Motståndet mot sommarspelen i Tokyo har tilltagit de senaste veckorna. Flera opinionsundersökningar har visat att en majoritet av den japanska befolkningen motsätter sig att OS anordnas. En namninsamling för att stoppa spelen har fått över 350 000 underskrifter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss