A-
A+

Irak vill mäkla fred mellan ärkefienderna

Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi. Arkivbild.
Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi. Arkivbild.
Irak/Iran/SaudiarabienTT-Reuters

Irak har bjudit in Iran och länderna runt Persiska viken till ett toppmöte i Bagdad i helgen, med syfte att minska spänningarna och verka för förbrödring i regionen.

Annons

Annons

På dagordningen står bland annat kriget i Jemen, risken för statskollaps i Libanon och vattenkrisen i regionen. Förhoppningen är att ärkefienderna Iran och Saudiarabien ska kunna närma sig varandra, enligt irakiska källor.

Den redan bottenfrusna relationen mellan Iran och Saudiarabien nådde en ny botten efter en attack på saudiska oljeanläggningar 2019, som slog ut halva landets oljeproduktion. Regeringen i Riyad skyllde det hela på Iran, som nekar till inblandning.

Irak hoppas att Irans nye president Ebrahim Raisi, allmänt betraktad som en hök, ska dyka upp i Bagdad. Även ministrar från Saudiarabien, Förenade arabemiraten och flera andra gulfländer har fått inbjudningar.

Bara att få utrikesministrarna att sätta sig vid samma bord skulle kunna ses som ett genombrott för att få slut på spänningarna mellan iranierna och gulfaraberna, säger en person nära Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!