A-
A+

Iraks president uppmanar till val efter oro

Iraks president Barham Saleh. Arkivbild.
Iraks president Barham Saleh. Arkivbild.
IrakTT-AP-AFP

Iraks president Barham Saleh uppmanar parlamentet att tona ned politiska motsättningarna, undvika våld och utlysa val.

Annons

Annons

Irakiska säkerhetsstyrkor använder tårgas mot anhängare till predikanten Muqtada al-Sadr i regeringspalatset i Bagdad i måndags kväll.
Irakiska säkerhetsstyrkor använder tårgas mot anhängare till predikanten Muqtada al-Sadr i regeringspalatset i Bagdad i måndags kväll.

Presidentens vädjan sent på tisdagen kom efter ett dygn av våldsamheter mellan olika religiösa och politiska grupper i Bagdad.

Genom att hålla tidiga val i nationellt samförstånd kan vi komma ifrån krisen som lamslår oss, sade Saleh i talet med hänvisning till landets parlamentsledamöter.
Ett val garanterar politisk och social stabilitet, och det motsvarar det irakiska folkets förväntningar.

Den inflytelserike shiapredikanten Muqtada al-Sadr hade då uppmanat sina anhängare att dra sig tillbaka från parlamentsbyggnaden i Gröna zonen i huvudstaden Bagdad.

Oron utbröt på måndagen, när al-Sadr sade att han skulle dra sig tillbaka från politiken som gått i stå och låst sig helt mellan olika grupper i Irak.

En rivaliserande proiransk shiagruppering tog till våld när al-Sadrs anhängare stormade mot parlamentet.

Sammandrabbningarna mellan grupperna och med irakiska säkerhetsstyrkor ledde till ett 30-tal dödsoffer.

Flera raketer sköts enligt Iraks militär in i Gröna zonen, där myndighetsbyggnader och flera ambassader ligger. Ett rikstäckande utegångsförbud utlystes, men det hävdes av militären efter al-Sadrs uppmaning om reträtt på tisdagen.

Irak står fortfarande, mer än tio månader efter valet, utan en ny regering.

Iran stängde sina landsgränser till Irak och stoppade flyg till landet som en följd av oroligheterna. Kuwait har uppmanat sina medborgare som befinner sig i Irak att lämna landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.