A-
A+

"Iraks sjukvård är i väldigt dåligt skick"

Syrgastuberna förvarades felaktigt uppger källor för nyhetsbyrån AFP.
Syrgastuberna förvarades felaktigt uppger källor för nyhetsbyrån AFP.
IrakTT

Bagdad är i chock över den förödande sjukhusbrand som krävt över 80 liv. Svensk-irakiern Kefah Esmael som arbetar med vårdsektorn i landet är förkrossad – men inte förvånad.

Sjukvården har förstörts systematiskt sedan 2003, säger hon till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Att branden blev så omfattande beror på att hela sjukvården är i väldigt dåligt skick. Man byter till exempel inte ut gamla elkablar och har inte arbetat förebyggande, säger Kefah Esmael.

När Esmael arbetade som medicinteknisk ingenjör i Irak på slutet av 1980-talet var sjukvården bland den bästa i Mellanöstern, berättar hon. Sedan dess har korruptionen berövat vården på tillgångar.

"Blir chockad"

Nu driver Kefah Esmael ett svenskt företag som distribuerar högteknologisk utrustning till bland annat sitt forna hemland.

Jag ska inte överdriva, men det mesta av sjukvårdsbudgeten hamnar nog i fickorna, hävdar Esmael.
Jag har rest runt till sjukhus i de flesta städer, man blir chockad över att se hur det ser ut i till exempel operationssalarna. Det saknas både kompetens och moral.

Branden startade enligt uppgift när syrgastuber exploderade. Sjukhuset vårdade svårt sjuka covidpatienter och enligt nyhetsbyrån AFP:s källor förvarades inte syrgastuberna på korrekt sätt. Sjukhuset uppges inte heller ha tillräckligt med brandskydd.

Man köper in den billigaste utrustningen men skriver upp den som tio gånger dyrare och lägger pengarna i fickan. Patienten är den sista man tänker på, det ser verkligen hemskt ut i de irakiska sjukhusen, hävdar Kefah Esmael.

Annons

Annons

"Korruption och vanstyre"

"Tragedin på Ibn al-Khatib är ett resultat av hur korruption och vanstyre urholkat de statliga institutionerna under åratal", skriver president Barham Salih på twitter.

Premiärminister Mustafa al-Kadhimi har bett om en snabb utredning av brandorsaken. Han skriver på Twitter att vårdslöshet av den här graden "inte bara är ett misstag utan också ett brott som alla vårdslösa parter måste ta ansvar för".

Irak klassas ofta som ett av de mest korrupta länderna i världen. När hälsominister Alaa Alwan avgick för två år sedan sade han att det var på grund av korruptionen och hoten som riktades mot honom när han försökte stävja pengasvinnet.

Sjukvård prioriteras inte och det märks, sade han då till nyhetsbyrån Reuters.

Branden har lett till krav på att den nuvarande hälsoministern Hassan al-Tamimi ska avgå och under söndagen kom beskedet att han stängs av i väntan på utredningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?