A-
A+

Iran avfärdar kanadensisk flygkraschrapport

Anhöriga till omkomna vid flygkraschen vid en minnesstund i kanadensiska Vancouver. Arkivbild.
Anhöriga till omkomna vid flygkraschen vid en minnesstund i kanadensiska Vancouver. Arkivbild.
Iran/KanadaTT-Reuters

"Högst politisk", anser Iran om den rapport som på fredagen anklagade landet för inkompetens och vårdslöshet i samband med nedskjutningen av ett ukrainskt passagerarflyg i fjol.

Annons

Annons

Trots att nedskjutningen inte var överlagd så befriar det inte iranska tjänstemän från ansvar, slår den kanadensiska rättsmedicinska rapport som publicerades i torsdags fast.

Biträdande utrikesminister Mohsen Baharvand svarar med att hävda att Kanada saknar befogenhet att utreda en flygkrasch utanför landets jurisdiktion.

Om det här högst politiska och olagliga beteendet från Kanada blev till norm så skulle alla länder – till och med den civila flygindustrin – bli de huvudsakliga offren, säger han till iranska medier.

Enligt Baharvand har Iran levt upp till sina åtaganden enligt folkrätten. Ottawa har upprepade gånger uppgett att Teherans officiella förklaring kringgår att besvara flera viktiga frågor om nedskjutningen.

Iran har tidigare skyllt nedskjutningen på ett "katastrofalt misstag" orsakat av styrkor på helspänn inför en möjlig militär konfrontation med USA. I april åtalades tio iranska befattningshavare i fallet.

Passagerarplanet från Ukraine International Airlines kraschade strax efter att det lyft från flygplatsen i Teheran på väg mot Kiev i januari 2020. Alla 176 ombord omkom, varav 85 var kanadensiska medborgare eller bosatta i landet. Fyra anhöriga har lämnat in en stämningsansökan där de kräver 1,5 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande 10,3 miljarder kronor, i kompensation.

Även 17 svenska medborgare, eller personer som var folkbokförda i Sverige, befann sig på planet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!