A-
A+

Iran gör nya avsteg från kärnenergiavtal

Centrifuger som producerats i Iran visas upp i statlig tv. Arkivbild.
Centrifuger som producerats i Iran visas upp i statlig tv. Arkivbild.
IranTT-Reuters

Annons

Annons

Iran har tagit fler avancerade centrifuger i bruk för urananrikning i den underjordiska anläggningen i Natanz, meddelar det internationella atomenergiorganet IAEA.

Centrifugerna, av typen R-2m, får inte användas i det iranska kärnprogrammet enligt det internationella kärnenergiavtal som undertecknats av Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland, men som USA drog sig ur 2018.

Enligt IAEA används nu hundratals avancerade centrifuger för att anrika uran till en renhetsgrad på uppåt 5 procent. I anläggningen Fordow anrikas dessutom uran till en renhetsgrad på 20 procent.

Enligt avtalet tillåts en renhetsgrad på högst 3,67 procent.

För att framställa kärnvapen, vilket avtalet syftat till att hindra Iran från att göra, krävs en 90-procentig renhetsgrad.

USA:s president Joe Biden har sagt att han vill återupprätta avtalet med Iran, men inget av länderna är berett att ta första steget för att återgå till överenskommelsen. För USA:s del handlar det om att lyfta de sanktioner som återinfördes under president Donald Trumps styre.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!