A-
A+

Iran har avrättat brittisk medborgare

Alireza Akbari anklagades av regimen i Iran för att ha spionerat åt Storbritannien. Arkivbild.
Alireza Akbari anklagades av regimen i Iran för att ha spionerat åt Storbritannien. Arkivbild.
IranTT-AP

Annons

Annons

Iran har avrättat den brittisk-iranske medborgaren Alireza Akbari, rapporterar iranska statliga medier enligt BBC. Avrättningen fördöms av den brittiske premiärministern Rishi Sunak.

"Detta var en grym och feg handling utförd av en barbarisk regim utan respekt för det egna folkets mänskliga rättigheter. Mina tankar går till Alirezas vänner och familj", skriver han på Twitter.

Utrikesminister James Cleverly säger i ett uttalande att avrättningen "inte kommer att förbli obesvarad".

Även Frankrike reagerar starkt och utlovar ett svar på de upprepade brott mot internationell rätt som Iran begår, särskilt när det kommer till avrättningar av godtyckligt fängslade utländska medborgare.

Akbari, som var vice försvarsminister i Iran, greps 2019 och dömdes för att ha spionerat åt Storbritannien, vilket han förnekade. Hans familj fick "ett sista besök" hos honom i onsdags innan han placerades i isolering.

Diktaturen lade i veckan upp en video på Akbari där han tillsynes tvingas erkänna brott. Han har enligt ljudupptagningar som BBC tagit del av tidigare sagt att han torterats att erkänna brott som han inte begått.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.