A-
A+

Iran: Vi slår till mot "globala arrogansen"

Revolutionsgardet i Iran har en stor arsenal. Arkivbild från en övning i södra Iran.
Revolutionsgardet i Iran har en stor arsenal. Arkivbild från en övning i södra Iran.
IranTT-AFP

Iran fortsätter med militära anfall mot kurdiska grupper i norra Irak, i en offensiv kopplad till de jättelika protesterna efter Mahsa Zhina Aminis död.

"Terroristerna träffades och har lidit stora förluster", hävdar Irans revolutionsgarde.

Annons

Annons

Enligt Irans regim är "separatistiska anti-iranska terroristgrupper" baserade på andra sidan gränsen. Dessa grupper anklagas för att elda på demonstranterna i Iran, som skakats av protester sedan mitten av september då 22-åriga Amini avled i den hårdföra moralpolisens förvar, dit hon hade förts för att ha brutit mot landets stränga klädkod för kvinnor.

På måndagen bekräftar Revolutionsgardet – även känt som Sepah – att robotar och drönare anfallit Jejnikan, Zarguiz och Koysinjaq, samhällen mellan gränsen Iran–Irak och den kurdiska storstaden Arbil.

Även Turkiet

Kurderna – som dominerar flera landsdelar i regionen – är nu hårt ansatta från flera håll. Även kurdkontrollerade delar av Syrien anfalls från luften, sedan Turkiet inlett en militäroffensiv söder om gränsen mellan de två länderna.

I ett antal år har kurderna haft en mäktig vän i form av USA, som behövt kurdisk milis i kampen mot IS och andra extremislamistiska grupper. Frågan är hur mycket av den relationen som återstår.

Annons

Annons

Mot "global arrogans"

USA talar relativt tyst om Turkiets krigföring, men fördömer desto hårdare Irans "urskillningslösa och illegala attacker". Enligt ett uttalande från generalen Michael Kurilla drabbas inte bara civilas liv, Iraks suveränitet kränks och "säkerheten och stabiliteten i Irak och Mellanöstern" äventyras.

Men att USA oroas har Iran ingenting emot, tvärtom. I uttalandet från Sepah anklagas de utsatta kurdiska grupperna för samröre med "den globala arrogansen" – den iranska regimens term för Washington och supermaktens allierade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.