A-
A+

Iranska filmskapare kräver Panahis frigivande

I somras protesterade Venedigfestivalens konstnärlige ledare Alberto Barbera, juryordförande Julianne Moore och regissören Sally Potter mot fängslandet av den iranske filmskaparen Jafar Panahi.
I somras protesterade Venedigfestivalens konstnärlige ledare Alberto Barbera, juryordförande Julianne Moore och regissören Sally Potter mot fängslandet av den iranske filmskaparen Jafar Panahi.
FilmTT-AFP

Irans filmförbund uppmanar myndigheterna att släppa den kända dissidenten och filmregissören Jafar Panahi som suttit fängslad i sex månader.

Annons

Annons

I ett uttalande på sin hemsida kräver The House of cinema, som organiserar professionella filmskapare i Iran, att han ska släppas "så snart som möjligt" och vädjar till Irans rättsväsende att ta hänsyn till filmskaparens "fysiska tillstånd och sjukdom", utan att utveckla det närmare.

Panahi, 62, greps den 11 juli vid domstolen i Teheran dit han kommit för att följa fallet med en annan prisbelönt regissör, Mohammad Rasoulof, som häktats några dagar tidigare.

Panahi avtjänar nu ett sexårigt straff som avkunnades redan 2010 för "propaganda mot systemet", efter att han stött protesterna vid det omtvistade omvalet av dåvarande presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Panahi, som är en av Irans mest prisbelönta filmskapare, har också ålagts ett 20-årigt förbud att göra film, resa och tala med media.

I förra veckan berättade Mohammad Rasoulofs advokat för AFP att hans klient hade släppts den 7 januari i två veckor av hälsoskäl.

Samtidigt dömde en domstol dokumentärfilmaren Mojgan Ilanlou till sex års fängelse och 74 piskrapp för konspiration mot landets nationella säkerhet, rapporterade den reformistiska tidningen Shargh på sin hemsida.

Ilanlou hade varit fängslad i 90 dagar och tillbringat 40 av dessa i en isoleringscell, skriver Shargh.

Iran har arresterat ett antal frontfigurer i landets filmindustri i samband med proteströrelsen som utlöstes av Mahsa Aminis död i september förra året.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.